Povratak

Kako njegovati sitnije i naizgled zaostalo štene u leglu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Antea Klobučar, dr. med. vet.
Pet centar, Martinkovac 131 (Marti centar), Rijeka

P: Ženka Shih-Tzua okotila je 7 štenaca. Jedno štene kao da nije iz legla. Znači dlakavost je manja i ona je puno sitnija za razliku od drugih štenaca koji su bucmastiji i dlakaviji. U čemu je problem, hoće li kasniti sa razvojem i hoće li biti kao ostali štenci? Hvala, Darija

O: Najčešći razlog zbog kojeg tek okoćeno štene naizgled zaostaje za svojom braćom i sestrama je loša placentacija (stvaranje posteljice koja slabije prehranjuje plod tijekom graviditeta). Također uzroci mogu biti i urođene mane, veličina legla, starost kuje...

Takvi su štenci manji i slabiji od ostalih te su iz tog razloga u nepovoljnijem položaju. S obzirom na veličinu i često slabiji refleks sisanja moraju se "natjecati" s ostalima (većima i jačima) za majčino mlijeko (bez kojeg često ostanu ili dođu na red poslijednji). Nerijetko dolazi do situacije da takvu štenad majka odbacuje i više se posvećuje onima koji su naizgled zdraviji. To je jedan od oblika prirodne selekcije i opstanka najjačih. Također takva je štenad podložnija razvoju raznih bolesti. Isto tako stopa smrtnosti kod štenadi niske porođajne mase u prvim tjednima života veća je nego u štenadi normalne porođajne mase.

U nekim slučajevima zna se dogoditi da naizgled zaostala štenad sustigne svoju braću i sestre (naravno uz adekvatnu njegu i prehranu te češće u slučajevima ako prežive prvih 6-8 tjedana nakon okota) te se razviju u normalne jedinke.

Takvi štenci zahtijevaju dodatni angažman vlasnika te bi bila preporuka posjetiti veterinara koji će pregledati štene (eventualno isključiti urođene defekte ili druge bolesti) i dati detaljne upute o njezi takve štenadi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr