Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene vučjaka staro 7 dana, 4 dana majka ga je vjerovjtno povrijedila zubima i napravila mu veću posjekotinu na glavi. Vodila sam ga na šivanje i dobila savjet da ga nosim kod majke samo kad treba da sisa. To sam i radila, međutim drugog dana je jedan konac pukao pa sam ga opet vodila na šivanje. Pokušala sam da ga hranim i samo jednom vodim kod majke dok to malo ne zaraste, ali slabo jede pa sam ga morala odnijeti. Vidim da mu je još jedan konac pukao pa ne znam što da radim. Kako da ga zaštitim da konci ne pucaju? Jako se brinem za njega. Unaprijed hvala,
Tina

O: Otvorene su rane one koje označavaju prekid kontinuiteta kože i potkožnih struktura.

Ako je rana duboka, potrebno ju je sašiti u prvih šest sati kada se radi o primarnom šavu, a rane koje su starije obično su šivane kada se obnove  rubovi rane. Obavezno treba šivati one rane koje krvare i one koje imaju nepravilnu površinu.

Konac je strano tijelo koje pritišće i steže te može uzrokovati upalu, što posljedično ostavlja veći ožiljak. Nastoji se koristiti što tanji konac i što manje traumatizirati tkivo. Najbolje cijele ožiljci na glavi i vratu jer je tu najbolja prokrvljenost, a što je cirkulacija slabija, npr. na donjem dijelu trbuha,  ili ekstremiteta, rane lošije cijele pa se očekuju i vidljiviji ožiljci.

U prvih 48 sati nakon šivanja rane su najpodložnije infekciji pa ih je potrebno, po mogućnosti, zatvoriti i to sterilnom gazom. Nakon toga bi rane trebalo redovito previjati i kontrolirati svaki drugi dan.

Rana bi kod zdravih jedinki trebala zacijeliti prosječno u roku od 5 do 7 dana.

Psi instinktivno ližu rane kako bi ublažili boli i čistili ranu. Međutim, kod dubokih rana koje su šivane lizanje rana je kontraindicirano jer postoji opasnost da se tako pokidaju konci i rana ponovo vlaži i širi. U periodu intenzivnog zaraštavanja (2-4 dana) potrebno je da rana miruje, u protivnom dolazi do iritacije rane i remećenja procesa zaraštavanja. Proces zaraštavanja se odvija i reparacijom i regeneracijom. Regeneracija je stvaranje istog odgovarajućeg tkiva na mjestu rane, a reparacija je zamjena tkiva, odnosno stvaranje ožiljka. Koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom.

Svakako spriječite da majka štene liže po rani, ako je potrebno stavite i sterilnu gazu ili flaster, pritom je potrebno obrijati područje oko rane.  Potrebno je da štene siše majčino mlijeko pa ga svakako svaka 2 sata donosite pod sisu. Samo uz Vašu pomoć i pažnju možete osigurati da s jedne strane rana zacijeli, a s druge strane da mu osigurate da dobije sve prijeko potrebne nutritivne elemente kroz majčino mlijeko.

OZNAKE: