Povratak

Sluzavo-žuti krmelji na očima psa - gnojni konjuktivitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam westija starog 4 godine, u zadnjih par dana mu se pojavljuju sluzavo žuti krmelji koji nakon nekog vremena potamne? Jako se voli voziti u autu s glavom vani pa ja iskreno mislim da je od toga. Ispirala sam mu oči s kamilicom, smijem li to ili ne? Što mi je činiti?

Hvala lijepo, Marina

O: Upala spojnice (konjuktive) naziva se konjuktivitis. Dijelimo ga prema lokalizaciji patološkog procesa na serozni, čija se upala odvija u epitelnom sloju spojnice i često je prelazni stadij za sve druge oblike. Kronični serozni se razvija iz akutnog oblika ako se radi o dugotrajnijem i intenzivnijem djelovanju istih uzroka. Kod folikularnog konjuktivitisa upalni proces se odvija u limfnim folikulima treće očne vjeđe.

Gnojni konjuktivitis se javlja na jednom ili oba oka. Razvija se od akutnog seroznog uzrokovanog gnojnim bakterijama.

Da bi do njega došlo mora postojati defekt spojničnog epitela, a to je postignuto prethodnim nastankom kataralnog konjuktivitisa. Djelovanjem bakterija gnojenja Streptococcus pyogenes, Staphylococcus pyogenes, Corynebacterium pyogenes razvija se gnojni konjuktivitis. Vrlo važnu ulogu u nastanku bolesti ima nedostatak odgovarajućih antitijela ili vitamina odgovornih za rast epitela.

Gnojni konjuktivitis treba smatrati i simptomom niza infekcijskih i općih bolesti: štenećak, respiratorne infekcije, bolesti respiratornih organa ili probavnog trakta. Bolest može biti prenesena s jednog oka na drugo. Bolest se javlja na jednom, češće na oba oka. Sluzavo gnojni iscjedak različite konzistencije i različite boje. Vjeđe su sljepljene naročito ujutro. Otvaranjem vjeđnog rasporka iscijedi se veća količina gnoja. Sluznica je u početku blijeđa, a u kasnijoj fazi bolesti zažarena i otečena. Senzorij životinje je poremećen te se nerado kreću. Zbog gnojnog iscjetka dolazi do pojave upale kože ispod oka zbog stalnog vlaženja. Može biti i poremećeno opće stanje te povišena temperatura.

Liječenje se provodi determinacijom bakteriološke flore ako je ikako moguće, uzeti iz dubine spojnice oštrom žlicom. Ako mikrobiološka pretraga nije moguća, terapirati treba lokalno antibioticima širokog spektra uz prethodno ispiranje očne vrećice fiziološkom otopinom, odnosno 3 %-tnom bornom vodom ili 0,1%-nim Rivanolom.

Ispiranje ima dvostruku ulogu, uklanja gnoj da bi lokalni antibiotik mogao djelovati i vlaži sluznicu jer su suze iskorištene za stvaranje gnoja. Osim lokalne terapiju treba terapiju provoditi parenteralno (injekcijski) antibioticima, osobito ako je uzrok bolesti nedostatak antitijela, odnosno ako se javlja u sklopu neke bolesti. Osim antibiotika u lokalnom liječenju koriste se sulfonamidi (Sulfasol..). Dobro je parenteralno aplicirati vitamine A, B i C.

Kontraindicirano je ispiranje kamilicom jer ona djeluje stimulativno na razvoj bakterijske mikroflore. Liječenje traje tjednima. Ako dođe do zatvaranja nazolakrimalnog (nosno suznog) kanala gnojem treba kanal isprati blagom otopinom hipermangana i li 0,1%-nim rivanolom.

O gnojnom konjuktivitisu pisala je i kolegica Slađana Trutin, dr. vet. med. u tekstu Suzenje i zeleni iscjedak iz oka psa bakterijski konjunktivitis.

O upotrebi kamilice kod konjuktivitisa možete pročitati u tekstu Zatvoreno i gnojno oko u mačića / Kamilica.

Savjetujem Vam ispiranje oka Optiseptyl otopinom, podizanje opće otpornosti VMP vitaminima te za dijagnozu i terapiju odlazak veterinaru na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr