Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Na svom sam psu primijetila žuto-zeleni iscjedak iz spolovila koji je dugo trajao pa sam ga odvela veterinaru, koji je rekao da ima neke bakterije i pas je dobio 2-3 injekcije. Morali smo ga redovito mazati kremom. Ali to nije ništa pomoglo i to još uvijek traje. Probali smo i prestati s kremom ali nije pomoglo. Primijetili smo promjenu raspoloženja kod psa: nije više jako razigran i veseo, kao da ga nešto muči. Jedno vrijeme se iscjedak prestao pojavljivati, ali se opet vratio. Veterinari su rekli da će to proći, ali to već predugo traje, par tjedana. Moramo li ga opet voditi na pregled veterinaru?
Puno Vam hvala!!  Dajana

O: Psi normalno u prepuciju stvaraju smeđe - žutu mazivu tvar (smegma). Količina ove tvari u zdravih pasa je mala. Isto tako, na sluznici penisa i prepucija postoji fiziološka mikroflora koja sama ne izaziva oboljenje, a ima i zaštitnu funkciju.

Ipak, pri opsežnom iscjetku treba posumnjati na upalu (balanopostitis). Ona se javlja kao posljedica ozljede ili infekcije prepucija i penisa, a očituje se crvenilom, pojačanim kapanjem ekskreta, te neugodnim mirisom. Pas pokušava lizanjem ukloniti iscijeđeni sadržaj i umiriti iritiranu sluznicu i kožu. Liječenje se provodi ispiranjem prepucija toplom fiziološkom otopinom ili razrijeđenim antiseptikom, već prema preporuci Vašeg veterinara. Ako se radi o bakterijskoj infekciji liječenje se uspješno provodi antibioticima.

Kako proces kod Vašeg psa traje već dulje vrijeme bilo bi poželjno napraviti bakteriološku pretragu iscjetka iz prepucija te prema nalazu liječiti ciljanim antibiotikom. S obzirom da ste primijetili promjenu ponašanja i nevoljkost u Vašeg ljubimca te ukoliko to traje već izvjesni vremenski period, svakako posjetite veterinara.

OZNAKE: