Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Udomili smo rottweilera prije sedam dana, malog Cezara od 3 mjeseca, a koji je jedna velika, velika maza. Već od prvog dana se izuzetno uklopio u našu porodicu te apsolutno nikakvih problema za sada nismo imali. No, u razgovoru s velikim brojem ljudi upozorena sam kako je ova vrsta pasmine je jako lukava te iznenada može postati jako agresivan. Naravno, prije udomljavanja pomno sam se upoznala sa karakteristikama Rottweilera te držim da pravilnom dresurom, ali i disciplinom nas Cezar baš i neće izrasti u agresivca. Ljubazno bih Vas molila da me posavjetujete da li trebamo imati visok stepen strogoće i opreza prema njemu jer je uistinu jedna velika maza i ne bismo ga željeli povrijediti ni na koji način.

Unaprijed zahvalna,
Alma


O: Rottweiler je srednje velik i snažan pas koji je prema FCI podjeli pozicioniran u 2. skupinu (pinčeri i šnauceri, molosi i švicarski pastirski psi), sekciju 2 (molosi).

Ova pasmina pasa se često smatra izrazito agresivnom i opasnom. Naime, takav "ugled" zaslužila je kao posljedicu pogrešnog ili namjernog učenja i držanja od strane svojih vlasnika. Također, važna osobina ove pasmine je i izrazita teritorijalnost i zaštitnički karakter (prema svojem domu i svojoj obitelji) čiji intenzitet varira od jedinke do jedinke.

Međutim, ranom socijalizacijom i ispravnim učenjem možete dobiti izvrsnog kućnog ljubimca i dobrog prijatelja. Rana socijalizacija pasa je izrazito bitna. Smatra se da pas, počevši sa svojim trećim tjednom života, počinje komunicirati s drugim psima i svojom ljudskom obitelji. Na taj način te svakodnevnim kontaktom/ima štene će se osloboditi straha. Također, na temelju različitih iskustava i različitih situacija u ranijoj fazi života, ljubimac će biti u mogućnosti lakše se adaptirati i prilagoditi novonastalim situacijama i kasnije u svom životu.

Velika važnost se pridodaje i učenju psa. Na takav način možete prevenirati pojavu nekog od oblika problematičnog ponašanja, odnosno, olakšati ispravljanje istih. Pri učenju i radu s ljubimcem, potrebno je biti dosljedan i ne zaboraviti učinak nagrade.

U svakom slučaju, slažem se s Vama da pravilnim treninzima poslušnosti i ranom socijalizacijom umanjuje se mogućnosti pojave agresivnosti.

Također, mnoge informacije o ovoj temi i ovoj problematici možete dobiti i od cijenjenog osoblja u klubovima za odgoj i edukaciju pasa.

OZNAKE: