Povratak

Splenomegalija i bolesti slezene / Trombocitoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku rottweilera staru 10,5 godina, živi s nama u kući. Odnedavno (10 dana) slabo i i gotovo ništa ne jede. Počelo je čestim jedenjem trave, glasnim krčenjem iz želuca, ponekad povraćanje (1-2 puta dnevno) s malo blijedo žučkastim sekretom i dijelovima trave i ponekad s malo proljeva. Trenutno nema proljev, ne povraća zadnja dva dana, nema temperaturu, slabe je volje i malaksala je. Nije napuhnuta. Kod našeg veterinara izvadili smo joj krv i njegova dijagnoza je: SPLENOMEGALIA, TROMBOCITOZA SA ANEMIJOM. Rečeno nam je da ima povećanje slezene, ali mene zanima zašto, kako bi joj se moglo pomoći? Njen nalaz glasi ovako:

HCT=34.0 (nisko), HGB=10.7 g/dl(nisko), MCHC=31.5 g/dl(normalno), WBC= 21.6X10 na9/L(puno), GRANS=19.3X10na9/L(puno), L/M= 2.3X10na9/L(normalno), PLT=691 X 10na9/L(puno). Voljela bih ako mi možete i Vi pomoći savjetom.Terapija joj je Enroxil, Reglan, Plibex. Kakvu još pretragu mogu tražiti? Napominjem da sam ja prije deset godina imala njenu baku (krvno srodstvo) koja mi je uginula u 9. godini života od leukemije, također je imala jako lošu krvnu sliku, premalo eritrocita, oticanje limfnih žlijezda, što kod ove kujice nema.Molim bilo kakav savjet, ona je zaslužila svu brigu ovog svijeta.
Lijep pozdrav, Sanja

O: Slezena je organ smješten u trbušnoj šupljini izduženog oblika. Smještena je u blizini želuca na lijevoj strani abdomena. Točna lokacija slezene ovisi o njezinoj veličini i obliku a uvjetovana je i veličinom okolnih organa kao što je punjenost želuca. Slezena je relativno velik organ, tamno crvene boje koju krvlju obskrbljuju mnoge krve žile.

Iako ovaj organ nije esencijalan za život, slezena ima važne funkcije povezane sa krvlju i limfnim sustavom. Slezena filtrira krv i sudjeluje u brojnim funkcijama imuniteta. Slezena obavlja pet glavnih funkcija: hematopoeza - proizvodi određene krvne stanice a glavno je mjesto, osim koštane moždine, koji proizvodi i crvena krvna tjelešca.

Spremište krvi - slezena posjeduje velik dio u kojem se mogu deponirati crvene krvne stanice i pločice (elementi koji sudjeluju u zgrušavanju krvi). Organizam ima sposobnost nagle kontrakcije slezene ako je potrebna dodatna količina crvenih krvnih tjelešaca u cirkulaciji.

Filtracija krvi - slezena uklanja stare ili abnormalne krvne stanice i tjelešca iz krvi.

Fagocitoza - slezena "hvata" i uklanja druge stare stanice, bakterije i strane proteine iz cirkulacije.

Mjesto imunitetne aktivnosti - slezena je dio tjelesnog imunosnog sustava.

Slezena može biti mjesto primarne bolesti koja zahvaća samo taj organ ili je zahvaćena uslijed bolesti koje zahvaćaju druge organe. Općenito su psi skloni povećanju slezene (splenomegalija), tumorima i drugim izraslinama na slezeni. Neke od najčešćih bolesti slezene su: generalizirano povećanje - povezano s poremećajima imunosnog sustava, pojedine anemije, prekomjerna produkcija crvenih krvnih tjelešaca, određene infektivne bolesti te davanje nekih lijekova.

Razvitak hematoma (nakupljanje krvi) - ili ugrušaka krvu uslijed traume, poremećaja zgrušavanja krvi ili tumora koji krvare.

Povećanje i kongestija slezene uslijed torzije krvih žila koje slezenu obskrbljuju krvlju. Ovo može uslijediti nakon torzije ili zakretanja želuca ili njegovog proširenja, teškog stanja kojemu su sklone velike pasmine pasa sa dubokim prsnim košem.

Benigni tumori "- hemangiomi

Maligni tumori - hemangiosarkomi. Hemangiosarkom je česti maligni tumor u srednje starih ili starijih pasa, naročito velikih pasmina pasa. Zatim, javlja se tumor mastocita, multipli mijelom i limfosarkom.

Splenomegalija u pasa ponekad predstavlja manji problem, no ponekad ozbiljno poremećeno zdravstveno stanje. Splenomegalija je jedan od onih simptoma koji mogu biti povezani sa toliko medicinskih stanja da nije moguće mnogo reći o stanju bez daljnih pretraga. Mnogi uzroci dovode do povećanja slezene: javlja se kod anestezije određenim anesteticima, u stresnim situacijama, u stanju šoka, u prisutnosti krvnih parazita, hematomi koji zahvaćaju i slezenu, prisutnost hemangiosarkoma, torzije želuca, sistemske bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije. Također i bolesti koje uzrokuju raspadanje crvenih ili bijelih krvnih stanica što rezultira anemijom, leukopenijom i trombocitopenijom, zatim, procesi koji uzrokuju portalnu hipertenziju te kongestivno zatajenje srca.

Kod primarnih bolesti slezene kao što je torzija, vidljivi su slijedeći simptomi: anoreksija, gubitak tjelesne težine, slabost, trbušna bol, povraćanje, proljev i poliurija/polidipsija. U slučajevima pak sekundarnog oboljenja slezene uočljivi su simptomi primarno oboljelog organa ili organskog sustava.

U dijagnostici se koriste nekoliko pretraga koje pomažu u procjeni njenog stanja: kompletna krvna slika, biokemija krvi, mikroskopska pretraga razmaza krvi, aspiracija koštane srži, RTG-pretraga abdomena, testovi na zarazne bolesti i određene tumore. Također, UZV-trbušne šupljine može poslužiti identifikaciji abnormalnog tkiva slezene a može se izvesti i biopsija slezene (analiza stanica slezene a ponekad i kultura).

U nekim je slučajevima za postavljanje i identifikaciju osnovnog problema potrebno izvesti i eksplorativni kirurški zahvat u trbušnoj šupljini čime se često mora ukloniti i bolesna slezena.

Slijedeće, trombocitoza označava povišenje broja krvnih pločica u cirkulaciji. Krvne su pločice esencijalni dio mehanizma zgrušavanja krvi. Pločice se proizvode u koštanoj srži a uklanjaju se iz tijela putem slezene. Dakle, koštana srž zajedno sa slezenom regulira broj krvnih pločica u cirkulaciji. Broj pločica povećan je ili zbog povećane produkcije u koštanoj srži ili pak u smanjenom uklanjanju iz slezene. Trombocitoza isto tako nije specifičan  simptom već se može javiti kao privremeni odgovor na otpuštanje epinefrina, reakciju na poremećaj ili bolest u nekom drugom dijelu tijela ili je znak neke bolesti koštane srži. Privremena trombocitoza se može javiti nakon napora, skotnosti i okota ili drugih faktora koji utječu na povišenje razine epinefrina u cirkulaciji. Zatim, infekcije (akutne ili kronične) mogu biti uzrokom bilo reaktivne trombocitoze ili pak trombocitopenije. Reaktivna trombocitoza obično prolazi kada se infekcija izliječi iako je ponekad potrebno i dulje vremena da se vrati u normalne vrijednosti.

Što se pak leukemije tiče, moram napomenuti kako je ona tip tumora koji rezultira iz proliferacije tumoroznih krvnih stanica u koštanoj srži a u pasa nastaje iz još nerazjašnjenih uzroka. Ne spominje se iznad bilo kojeg uzroka nasljedna osobina ili sklonost neke pasmine ka leukemiji.

Simptomi koje ste primijetili u Vaše kujice prvenstveno su od strane probavnog sustava, a trenutni nalazi krvi nisu specifični za pojedino oboljenje. Svakako Vam preporučujem kontrolni krvni nalaz kroz dva do tri tjedna kako bi se dobio bolji uvid u zdravstveno stanje. Kujici možete ponuditi neku od medicinskih linija lakoprobavljivih hrana (Hills i/d, Royal Canin Intestinal, Eukanuba Intestinal). Vodite računa o redovitom davanju antibiotika (Enroxil). Enroxil odnosno enrofloksacin je derivat kinolon-karbonske kiseline, kemoterapeutik iz skupine fluorokinolona. U iznimno malim koncentracijama djeluje baktericidno protiv mnogih vrsta gram - pozitivnih i gram - negativnih bakterija, a djeluje i mikoplazmocidno. U jezgrama osjetljivih mikroorganizama enrofloksacin koči sintezu DNK. Izvrsno djeluje protiv mikroorganizama otpornih na tetracikline, aminoglikozide, sulfonamid. Nakon peroralne primjene brzo se resorbira i opsežno raspodjeljuje u tkiva. Enrofloksacin je indicirano koristiti kod primarnih i sekundarnih infekcija probavnih, dišnih i mokraćno-spolnih organa. Reglan je pripravak iz humane medicine, ali se primjenjuje i u veterinarskoj kao antiemetik (sprječava povrćanje), a isto tako stimulira rad želuca i duodenuma. Plibex je također pripravak iz humane medicine a sadrži kompleks B vitamina. Navedeni vitamini imaju široki spektar pozitivnih utjecaja na živčani sustav, stanje kože i dlake te stimuliranje apetita.

Porazgovarajte sa vašim veterinarom koji je pregledao kujicu o mogućim uzrocima dobivenih nalaza te mogućim dodatnim pretragama. Ukoliko ne raspolaže potrebnom opremom za dodatne pretrage, možete se obratiti Klinici za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr