Povratak

Spolni ciklus kuje i dugotrajno krvarenje iz spolnog organa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam haskija, mladu kujicu od 9 mjeseci. Prije četiri tjedna se počela tjerati, sve je išlo kako su mi ljudi rekli da se tjeranje odvija osim jednog detalja. Kako se počela tjerati, počela je krvariti. Krv je uredne crvene boje i ne curi puno, ali već curi gotovo 4 tjedna, nikako da prestane. Zabrinut sam i ne znam da li je to normalno ili se razbolila. Molim da me savjetujete što bi moglo to biti te kako da dalje postupim.

Hvala, Zoran


O: U kuja prvo tjeranje se javlja otprilike s 7-12 mjeseci, ovisno o pasmini psa, zdravlju, godišnjem dobu itd.
 
Vanjski i prvi znakovi tjeranja kod kuja su otečenost stidnice, iz koje se cijedi krvavi, vodenasti, lakasti iscjedak specifičnog mirisa, koji se širi nadaleko i djeluje privlačno na mužjake.

Prosječna duljina tjeranja u kuja je oko tri tjedna, no postoje i variranja oko 7-10 dana kraće ili dulje.

Ciklus u kuje podijeljen je u četiri faze.

Prva faza je proestrus i traje oko 9 dana. U to vrijeme se javlja iscjedak crvenkaste boje zbog hiperemije, uslijed djelovanja hormona i pucanja kapilara. Dolazi do dozrijevanja folikula na jajnicima, luči se estradiol koji uzrokuje proliferaciju maternice i vaginalnog epitela.
 
Druga faza spolnog ciklusa ili estrus traje ovisno o pasmini, od 4-21 dana.U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscjetka je vrlo mala, svijetle je boje.
 
Treća faza ili diestrus traje 60-70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. Četvrta faza ili anestrus je faza spolnog mirovanja. Ova faza traje slijedećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije spolnih hormona.
 
Svaka kuja ima jedinstven ciklus pa tako i pojedine faze ciklusa mogu biti produžene ili smanjene . Međutim,  krvarenja iz rodnice  se mogu javiti uslijed ozljede od parenja, traume, hematoma (krvni podljevi) te adenokarcinomi...
 
Dijagnoza kod krvarenja  iz spolnih organa životinja postavlja se pažljivim vaginalnim pregledom, pomoću spekuluma ili vaginoskopa. Ukoliko se stanje ne promjeni kroz desetak dana trebalo bi načiniti daljan pregled kako bi se ustanovio uzrok i poduzelo potrebno liječenje.
 
Međutim, ako primjećujete promjene općeg stanja (odbijanje hrane, malaksalost, kuja se manje kreće...) odmah se uputite veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr