Povratak

Spolno dozrijevanje šteneta / Poteškoće sa spolnim ponašanjem pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas za pomoć. Naime, imam psića mješanca starog 4 i pol mjeseca, muško je. Kad izađem s njim na pasje igralište među ostale pse, dva dominantna psa, tj. najdominantniji pas ga ponjuši i poludi, želi se pariti s njim premda je muško i ne da ostalim psima da mu se približe. I to se događa zadnjih 3-4 dana, dok ranije nije bilo tako. Molim za pomoć. Možda ja radim ili dajem psu nešto što bi moglo natjerati ostale pse da tako reagiraju na njega? To nije pokazivanje dominacije, to je nevjerojatno, želi se pariti s njim. I k tome još, moj pas je mali (7 kg), a ovo su 2 psa sa po 40 kg.
Hvala, Zlatko

O: U ranoj dobi, ovisno o pasminskim osobinama brzine razvoja, mladi pas počinje pokazivati interes za svoje spolovilo koje učestalije nabrekne, a koje tada liže. To se uglavnom događa u vrijeme kada pas počinje mokriti dižući jednu nogu uvis. Neki psi u to vrijeme pokazuju veoma jaki spolni nagon prema svemu što im je u kući blisko i drago. Događa se da napastuju nogu svoga gospodara, svoj jastuk ili neki drugi predmet. Tu pojavu, kao i pretjerano lizanje nabreklog spolovila valja sprječavati jer se mogu pretvoriti u neugodnu i neukusnu naviku.

Razvojna faza spolnog dozrijevanja traje različito dugo, ovisno o pasmini, no u prosjeku s 15 do 16 mjeseci mladi je pas spolno zreo i sposoban imati potomstvo.

Mužjak nije podložan cikličkim promjenama kao kuja. Čak i spolni nagon spolno zrelog odraslog psa budi se tek na mirisni podražaj iscjetka kuje koja se tjera. Ako, dakle, u okolici nema kuja, s ponašanjem mužjaka nema problema. Ako u blizini živi više kuja koje se tjeraju jedna za drugom, pas će biti stalno nervozan, plah, neposlušan.

Pas je životinja koja pripada čoporu, koji ima urođenu potrebu za životom u sustavu hijerarhije. Već sa 4 do 5 tjedana očigledno je koji dio legla je dominantniji i kako se ta dominacija iskazuje. Dominacija je ustvari opomena ili upozorenje drugim psima ili novim pridošlicama da se nalaze na njegovom teritoriju.

Vaše štene ima 4 mjeseca i nije spolno zrelo te je očito da nije problem u štenetu nego u odraslim psima koji uz dominaciju imaju problema sa spolnošću. Vjerojatno se u blizini tjera neka ženka koja ih mirisom uzbuđuje, a oni to uzbuđenje iskazuju u ovom slučaju na Vašem štenetu.

Svakako izbjegavajte te pse i mjesta na kojima se pojavljuju barem neko vrijeme, kako se njihovo ponašanje ne bi loše odrazilo na psihičko stanje Vašeg psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr