Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mužjaka, dobermana, starog 4 i pol godine. Unazad 7 - 8 mjeseci više puta sam bio kod veterinara zbog njegovih zadnjih nogu. Povrijedi se prilikom igre i onda ne može na nogu ili na noge. I inače je teško ustajao i to me iznenađivalo, budući da pas nije toliko star. Veterinar je govorio da je to zbog njegove pretjerane težine. Tada je imao 47 kg (sada ima 42 kg). I kad je pas izgubio na kilaži, problem se pojavio ponovo. Na naše inzistiranje uradili smo kompletne pretrage s rendgenskim snimcima i ustanovilo se da na jednom dijelu kralježnice između dva pršljena ima nekakvu "stvar". Veterinar je rekao da se ta stvar/tkivo pokušava povezati s ta 2 pršljena na kojima leži.

Po njemu to bi bilo bolje za psa, jer tada ne bi imao bolove a taj dio kičme ne bi mogao pomjerati i kao to nije toliki problem. Također je rekao da svaki puta kada se pas naglo okrene, prilikom igre, da ta stvar napukne i to dovodi do upale i bolova. Pitali smo za odstranjivanje; rekao je da je već imao takve slučajeve i da se poslije operacije znalo pojaviti jos veće i preporučio nam da ne mislimo na operaciju. Savjetovao je da od sada pazimo kako se igramo s njim i da mu umanjimo sve nepotrebne okrete. Jako teško za psa kojem je 90% bilo zasnovano na igri! Uglavnom, pišem vam iz razloga da želim čuti vaše cijenjeno mišljenje. Pisao sam vam već i prije i bio sam zadovoljan vašim odgovorom i savjetima. Najbolji ste :)
Unaprijed se zahvaljujem, puno pozdrava iz hladne Danske. Max

O: Spondylosis deformans (također zvana ankilozirajuća spondiloza) generalizirana je bolest starenja sekundarna degeneraciji intervertebralnih diskova. Stanje je u kojem se formiraju koštani mostovi duž ventralne (donje) strane kralješka. Obično nema pritiska na kralježničku moždinu ali je kralježnica imobilizirana na tom mjestu. Ako se stanje nastavi širiti mogu se stvoriti i nekoliko mostova koje "zavare" kralježnicu i čine je nefleksibilnom.

Bolest većinom predstavlja pasminsku sklonost no smatra se i da prehrana ima važnu ulogu u razvitku bolesti. Iako se javlja u bilo kojoj dobi mnogo je češća u starijih pasa. Smatra se da su joj osobito skloni njemački ovčari, bokseri i ostali psi velikih pasmina pasa, no u posljednje vrijeme došlo se do zaključka da se spondiloza može javiti bez obzira na pasminu ili spol. Točan uzrok bolesti nije razjašnjen, ali se zna da nije upalne naravi, promjene na kralježnici rezultat su nestabilnosti intervertebralnog prostora. Spondiloza je obično prisutna u pasa ne uzrokujući kliničke znakove. Ako se znakovi vide to je ili posljedicom pritiska novonastalog koštanog tkiva na živce kralješnice ili na samu kralješničku moždinu.

Bol se može javiti uslijed opasavanja ili pritiska na korijene živaca koji izlaze iz kralješnice ili iz perifernih ogranaka, no ova bol može biti i uslijed popratnog artritisa, cauda equina sindroma ili drugih problema.

Nije u potpunosti razjašnjeno zašto ovaj poremećaj napreduje ali može započeti raskidanjem vlakana koje tvore prsten ili vanjski dio intervertebralnog diska. Posljedično, unutarnji disk izbija rastežući longitudinalni ligament i promiče pojavljivanje osteofita (stanica koje grade koštano tkivo) koji rastu iz tijela kralješka. Konačno a u ovisnosti o pasmini i anamnezi predaka, prostor između diskova je premošten koštanim tkivom. Prava ankiloza (kompletno spajanje u neprekinuti koštani most izmedu kralješaka) rjeđa je od jednog mosta ili pak nekoliko. Tek u rijetkim slučajevima osteofiti rastu prema kralješničkoj moždini te je ubadaju čime uzrokuju neurološke smetnje.

Spondiloza se općenito može smatrati relativno blagim poremećajem u usporedbi sa displazijom kuka, displazijom lakta, Wobbler sindromom itd. Mnogi psi sa ovom bolešću žive sasvim normalno iako su ponekad ograničeni u kretanju i rasponu pokreta. U pojedinim slučajevima opaža se naglo pogoršanje stanja češće nego kontinuirano pogoršanje. Vrlo često spondiloza je i slučajan nalaz.

Liječenje ove bolesti obično se svodi na olakšavanje simptoma kada se jave (smanjivanje boli).

Još ne postoji općenito prihvaćen kirurški zahvat jer se uklonjena kost jednostavno ponovno izgradi. Prognoza bolesti je ograničena jer se u potpunosti ne može izliječiti. Dugoročni problemi mogu nastati ako nastane kompletna ankiloza no ona se javlja u najtežim slučajevima i relativno rijetko. Ovo dovodi do abnormalnog načina hodanja i otežanog hodanja uz stepenice, otežanog skakanja i ostalih kretnji u kojima je važna pokretljivost kralješnice.

Dakle, pripazite na vrstu kretanja. Ne mora to uvijek biti skakanje, brzo trčanje za loptom, trčanje po stepenicama; duga lagana šetnja sasvim može udovoljiti njegovim potrebama za aktivnošću. Hranite ga kvalitetnom lakoprobavljivom hranom s dobro izbalansiranom odnosom minerala. Uz ove preventivne mjere zasigurno ćete još dugo uživati sa svojim ljubimcem.

OZNAKE: