Povratak

Spondiloza kralježnice i kalcifikacija diska

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo maltezera starog 3.god. Do prve god života morali smo ga kastrirati zbog nerazvijenosti testisa, a sa 18 mj. udario ga je auto u zadnji dio tijela. Prošao je s napuknućem zadnje nogice, te se oporavio bez ikakvih posljedica. Unazad 3 tj. ne može više skočiti na krevet, boli ga kad ga se primi u predjelu abdomena i sa strane, više pozadi. Dobro jede, pije, nužda i mokrenje uredno, s time da je kod njega i pretilost u pitanju jer ima 10 kg. Ozbiljno krećemo sa dijetom. RTG nalaz: Spondylosis deformans intervertebralis intervertebram II et III lumbalis; Calcinosis disci intervertebralis intervertebram XI et XII thoracalis. Po preporuci veterinara i Neurobion 1x1tbl. Vrlo smo uplašeni i ne znamo kako mu još pomoći.

On se igra , trči, njuška, normalno hoda, ali ipak nije onaj pravi.
Kako dalje?
Ines

O: Kao i ostale male pasmine, i maltezeri mogu patiti od učestale anomalije kralježaka i prerane degeneracije diska, koje se najčešće otkriju slučajno tj. primjete se na radiografu koji je rađen iz nekih drugih razloga, a može biti biti uključen jedan ili više kralježaka.

Razna oštećenja intervertebralnog diska u pasa uglavnom srećemo kod tzv. hondrodistrofičnih pasmina kod kojih, zbog abnormalne akumulacije encima, dolazi do kalcifikacije i degeneracije nukleusa vrlo rano, već i kod pasa mlađih od godine dana. Psi ostalih pasmina rijetko pate od ovih bolesti, osim ako nisu umiješani sekundarni faktori kao što su nestabilnost vratnih kralježaka ili trauma.

Inače, Spondylosis deformans (također zvana ankilozirajuća spondiloza) stanje je u kojem se formiraju koštani mostovi duž ventralne (donje) strane kralješka. Ako se stanje nastavi širiti, može se stvoriti i nekoliko mostova koje "zavare" kralježnicu i čine je nefleksibilnom. Može se javiti na vratnim kralješcima, ali je daleko češća na slabinskim kralješcima.

Bolest većinom predstavlja pasminsku sklonost no smatra se i da prehrana ima važnu ulogu u razvitku bolesti. Iako se javlja u bilo kojoj dobi, mnogo je češća u starijih pasa.

Spondiloza je obično prisutna u pasa ne uzrokujući kliničke znakove. Ako se znakovi vide to je ili posljedicom pritiska novonastalog koštanog tkiva na živce kralješnice ili na samu kralješničku moždinu. Bol se može javiti uslijed opasavanja ili pritiska na korijene živaca koji izlaze iz kralješnice ili iz perifernih ogranaka,

Liječenje ove bolesti obično se svodi na olakšavanje simptoma kada se jave (smanjivanje boli).

Više o spondilozi odn.brizi oko Vašeg ljubimca prilikom pojave ovog stanja (prehrana, dodaci prehrani, kretanje) pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. na sljedećim stranicama:
http://www.pet-centar.hr/content/view/2470/70/
http://www.pet-centar.hr/content/view/2322/70/

Savjetujem Vam da, u dogovoru s Vašim veterinarom, pratite svaku promjenu, odnosno pojavu neuroloških znakova u slučaju da se razviju dodatni problemi.

Obratiti se možete i ambulanti "Fiziovet" koja u svom programu, između ostalog nudi, i fizikalnu terapiju vezanu za problematiku odnosno rehabilitaciju ovog tipa bolesti, te program smanjenja tjelesne težine u sklopu dijetne prehrane.

Također Vam savjetujem da Vašem ljubimcu olakšate nastalo stanje davanjem prilagođene hrane kao što je: Hill's "j/d" odn. "j/d Reduced calorie" (kod prekomjerne težine), Eukanuba "Joint Mobility" ili Royal Canin "Mobility support". Osim s navedenom kompletnom hranom, možete Vašem ljubimcu olakšati i sa različitim dopunskim sredstvima za stabilizaciju lokomotornog sustava kao što je npr. "Caniviton forte 30" (granulat) ili "Pet Vital GAG" (tablete ili prašak). Sve navedeno možete pronaći u ljekarnama Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr