Povratak

Spor oporavak psa nakon trovanja otrovom za glodavce

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam psa, star je 8 god. Veterinar kaže da se majvjerojatnije otrovao nekim otrovom za štakore. Prima već  2 dana infuziju i vitamine i primio je za suzbijanje otrova. Danas je pojeo u 3 navrata junećega mesa na kockice, oko 400 grama. Ali on i dalje ne pokazuje neke znake oporavka. Cili je usporen i jedva stoji ma nogama, u mokraći ima krvi. Ispod kapaka mu je sve bilo ko kreda. A treba biti kao kod nas. Zanima me je li ima oporavka i kada će početi bit malo veseliji jer je inače hiperaktivan. A sada bože sačuvaj. Žao mi ga gledati, samo leži. Hvala. Dilajla

O: Pas se otrovao mamcima za glodavce koji se postavljaju radi suzbijanja njihove populacije. Mamci se postavljaju u blizini ljudskih naselja i tako su nažlost dostupni psima. Otrov se polagano nakuplja u organizmu glodavca i on ne ubija trenutno, već nakon nekog vremena. Životinje ne ugibaju odmah jer bi to drugi glodavci primjetili i ne bi htjeli jesti tu hranu. Isto je i kod pasa, simptomi mogu nastati nakon nekog vremena i ovise o količini pojedenog otrova. Otrov u mamcima je antagonist vitamina k u organizmu. Nastaju krvarenja u svim djelovima tijela. Životinje mogu imati krv u urinu, krvavi proljev, hematome po cijelom tijelu. Bjeloočnivce su najčešće izrazito bijele. Životinje imaju nisku temperaturu radi velikog gubitka krvi i stanične tekućine. Osjetljivost prema otrovu (kumarinski derivati) je povećana ako životinja nije opskrbljena s vitaminom C u dovoljnoj količini.

Uobičajena terapija je nadomjestak tekućine putem infuzije, vitamin K, glukoza i fiziološka otopina. Stanje kardiološkog sustava poboljšava se dodatkom u infuziju vitamina C. Apliciraju se i antibiotici radi sprječavanja infekcije. Sama terapija trovanja traje od 10 do 14 dana zbog kumulativnog djelovanja otrova (sporo se razgrađuje i sporo se izlučuje, svaki ostatak otrova u organizmu može izazvati ponovnu pojavu simptoma bolesti). Za vrijeme bolesti bilo bi dobro da pas jede visokoprobavljivu hranu poznat pod nazivom „intestinalne formule“. U našim trgovinama  Pet centra to su veterinarske dijete brendova  Hill's, Royal Canin, Eukanuba i Purina te Vas pozivamo da nas posjetite.

Pridržavajte se savjeta Vašeg veterinara, pratite stanje Vašeg psa i budite strpljivi što se tiče oporavka jer je on individualan i ovisi o gore navedenim faktorima, ali nadajmo se najboljem i potpunom oporavku Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr