Povratak

Stalni proljevi | Upalna bolest crijeva - IBD

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
DinaDodic web


Odgovara:
Dina Dodić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam samojeda starog 6 godina i već 3 mjeseca ima proljeve. Jedan tjedan ima normalnu stolicu i onda odjednom u jedan dan dobije proljev koji je vodenast i žute boje. Nakon toga opet sedmicu dana ima normalnu stolicu pa opet proljev. Nalazi su pokazali da ima bolest kod koje, kad pas pojede hranu ta hrana se ne zadržava u crijevima, već samo prolazi. Nije mi jasno kako mu je malo dobra stolica, a malo nije. Pije Decortin 20 tablete koje je dobio kada mu je otkrivena ta bolest. Također jede hranu koja spada pod veterinaraku dijetu sa smanjenom masnoćom. Mi sumnjamo da to može biti i od hrana jer smo primjetili ako mu damo nešto drugo da pojede (npr. danas je pojeo Acidofil i imao je proljev nakon 7 dana normalne stolice). Molim vas za vaše mišljenje, mislite li vi da je to stvarno zbog te bolesti ili neke druge ili je to do hrane. Unaprijed hvala! Nina

O: Ne znam točno o čemu se radi, ali pretpostavljam da je u pitanju upalna bolest crijeva kod pasa.

Upalna bolest crijeva (Inflammatory bowel disease – IBD) je skupni naziv koji se primjenjuje za skupinu kroničnih enteropatija karakteriziranih s trajnim ili rekurentnim gastrointestinalnim (GI) simptomima i upalom gastrointestinalnog trakta. Široko je prihvaćeno da je IBD uzrokovana kompleksnim međudjelovanjem između genetike domaćina i crijevnog mikrookoliša (prvenstveno bakterija i sastojaka hrane), imunosnog sustava i okolišnih okidača crijevne upale. Najčešće uočene patološke promjene kod pasa s IBD su infiltracija sluznice s limfocitima i plazma stanicama, atrofija resica i bujanje limfatičnog tkiva. Kod takvih pacijenata se preporuča dijetalna hrana.

Teško je reći što je primarno uzrokovalo proljeve, međutim ako je napravljena dijagnostika treba vjerovati nalazima. Također, period trajanja proljeva govori u korist postavljene dijagnoze. Koji god da je uzrok, primjena probiotika u hrani će zasigurno imati pozitivan efekt.

Savjetujem Vam da pročitate i prethodno objavljeni odgovor mog kolege koji je o ovoj temi pisao pod naslovom Tretman upalne bolesti crijeva (IBD-a) i prehrana.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr