Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam kupiti maltezera, no pošto mi je to prva kupnja, zanima me postoji li više vrsta maltezera? Željela bih da ima onako kratku čupavu dlaku, ali vidim da postoje i sa dugom ravnom dlakom. Zanima me je li tu stvar o šišanju, češljanju ili postoji različita vrsta? Zahvaljujem, Ana

O:  Maltezer je pas naklonjen čovjeku, privržen svom gospodaru, blage prirode, ali i hrabar. Veseo, inteligentan ali i prepreden. Klasičan kućni pas, dražestan i umiljat. Maltezeri (malteški psići) imaju meku, dugu, bijelu i svilenkastu dlaku, crnu njuškicu i duboke smeđe oči, koje se kriju ispod šiški.

Ovaj majušni pas nije teži od tri kilograma, a najveći posao vlasniku zadaje češljanje njegove dugačke dlake. Ako se to ne radi redovito, dlaka može postati čupava i zapetljana, što će i vlasniku i njemu zadati velike muke. Inače, maltezeri se mogu držati u stanu i neće stvarati probleme ako se redovito izvode van da se dobro istrče i obave nuždu. Očekivana životna dob im je oko 14-15 godina.

Standard maltezera jest samo jedan, a podtipovi maltezera su podijeljeni prema njihovoj tjelesnoj težini. Stoga, svi maltezeri će imati dugu bijelu svilenkastu dlaku, a vlasnici su ti koji će držati i održavat dužinu dlake svojim ljubimcima. Tako, neki vlasnici će šišati svoje ljubimce i na takav način održavati izgled poput štenca. Drugi vlasnici će ipak osigurati izgled maltezera namijenjen za izložbe - sa dugom i ravnom dlakom jednake dužine oko cijelog ljubimca.

Više o njezi dlake u maltezera možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: