silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Nedavno sam kupila štence samojeda, staro 2 mjeseca. Buni me to sto Bella ima plave okice, a na nekom forumu sam pročitala da je to mana kod tog psa. Također sam pronašla informaciju da kako pas raste, boja očiju se mijenja. Da li je to tačno? Imam li razloga za brigu?

Pozdrav!

Ivana 

O: Samojedi po FCI klasifikaciji pripadaju u Grupu 5 - Špic tip i primitivni tip pasa, Sekcija 1 - Nordijski psi za vuču sanjki.

U standardu za samojeda je navedeno da oči trebaju biti tamno smeđe i  duboko postavljene  te dovoljno razmaknute i lagano zakošene, bademaste. Izgled je "nasmiješen", dobar, pažljiv i inteligentan. Vjeđe su uvijek crne.

Diskvalifikacijske greške prilikom ocjenjivanja na izložbi su:

 - plave ili oči različite boje
 - predgriz ili podgriz
 - spuštene uši
 - boja različita od boje dozvoljene standardom
 - plašljivost ili agresivnost.

Štene je mlado pa se pigmentacija očiju može još promijeniti, ali ako je genetski nasljeđeno, boja će ostati takva. Možda bi pomoglo davanje preparata sa morskim algama.

Ako ste uzeli kujicu radi rasploda pa Vam je važno kako će proći pri ocijenjivanju i hoće li dobiti uzgojnu dozvolu, onda će to vjerojatno biti problem. No, ako ste  kujicu  uzeli da Vam bude ljubimac i da je volite, onda izložbe i ocjenjivanje nisu važni.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: