dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam malu pesicu, mješanku i prije tjedan dana imala je moždani udar. Stara je 12 godina, te od tada je dosta slaba, svako malo tetura, dosta dahće, uopće ne može normalno disati te sad već zadnjih 5 dana ne želi ništa jesti, ali redovito pije vodu. Znam da je u pitanju već dosta stari pas, ali može li se što napraviti da se toliko ne pati? Kada dođemo iz šetnje, samo leži na krevetu i većinu dana samo spava, a bojim se da možda i ne vidi dobro. Molim vas ako se što može napraviti, osim eutanazije, da joj nekako pomognem?

Hvala, Ivana

O: Hvala Vam što ste nam ukazali povjerenje i obratili nam se u ovim izuzetno teškim trenucima za Vas i Vašu ljubimicu. Žao mi je što Vas je snašla navedena situacija i što neću biti u mogućnosti pomoći drugačije osim riječi. Unaprijed se ispričavam što će odgovor biti baziran na pretpostavci i molim Vas da shvatite kolika je važnost dijagnostike i utvrđivanje zdravstvenog statusa ljubimca i stanje vitalnih organa (srca, jetre, bubrega) jer prema nalazu se i određuje "smjer" liječenja.

Stariji psi imaju posebne potrebe. Njihova tijela počinju se usporavati i trošenje tijekom života počinje uzimati svoj danak. Životni vijek pasa se razlikuje i ovisi o  pasmini, ali su uključeni i mnogi drugi činitelji.
 
Kako njegovo tijelo stari, javlja se  pogoršanje stanja vitalnih organa u tijelu psa. Može biti manje aktivan pa mu stoga treba manje kalorija, a njegovi organi mogu funkcionirati manje djelotvorno. Ne može se tako dobro nositi s bolestima i drugim stresom, stoga po mogućnosti smanjite stres i aktivnost na najmanju mjeru. Nedostatak snage kod starijih pasa javlja se zbog slabije opskrbe mišića hranjivim sastojcima, zbog čega je ljubimac bezvoljniji i lakše se umara. U starosti se često pojavljuju bolni zglobovi i nedostatak snage. Bolni zglobovi pogoduju različite degenerativne bolesti, ozljede.
 
Pas stari do kraja svoje 8. ili 9. godine života. Velike pasmine mogu se smatrati starima kada imaju oko 5 godina, dok terijeri i druge miješane pasmine mogu doživjeti i više od 15 godina.
 
Vaš pas je u dubokoj starosti i potrebna mu je posebna prehrana, smanjena aktivnost i kompletan dijagnostički pregled kako bi se utvrdili pravi uzroci ovog stanja.

Kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. pisala je o moždanom udaru u svom odgovoru Moždani udar: uzroci i način postavljanja dijagnoze / Liječenje i vitaminski dodaci prehrani.

Ispravna dijagnoza je osnovni preduvjet kako liječenja tako i postavljanja prognoze samog liječenja.  Stoga, za početak Vam savjetujem da s ljubimicom ponovno posjetite veterinara ili se obratite za drugo mišljenje. U tu svrhu Vam savjetujem da se obratite na Klinike veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb. Naime, na Veterinarskom fakultetu se nalaze svi zavodi kao i klinike specijalistički pripremljene kao i sa odgovarajućom opremom opskrbljene, a sve kako bi olakšale kolegama da u konačnici postave "ispravnu" dijagnozu.

Prema opisu i dobi moglo bi se raditi i o tegobama s srcem koje znatno utječu na kvalitetu disanja. Dijagnoza bolesti postavlja se osluškivanjem rada srca, ekg-om, rendgenografski i ultrazvučnim aparatom.
 
Vrlo je bitno kroz prehranu osigurati odgovarajući unos kvalitetnih nutrijenata i zadovoljenje energetskih potreba organizma. Stoga se u potpunosti slažem s preporukom kolegice u vezi dodataka i hrane.Također možete probati ponuditi ljubimici i mlijeko za štence (Canina) koje je dijetni dodatak hrani bogat vitaminima i mineralima te se koristi, osim kod štenaca, i kod starih i bolesnih pasa. 

OZNAKE: