Povratak

Štenac i poteškoće s probavnim plinovima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene bigla staro četiri i po meseca. Pre mesec dana odjednom je počeo da povraća, prestao da jede i dobio zatvor. Na rentgenskom snimku osim mnogo gasova u želucu ništa se nije videlo, a testovi na koronu i parvo bili su negativni. Kako se situacija posle tri dana nije promenila, a pošto su veterinari posumnjali da je možda progutao neko strano telo, obavili su operaciju, međutim ništa konkretno nije pronađeno, osim ostataka hrane u crevima, koja su na nekim mestima bila jako upaljena. Pretpostavka je ostala da je upala bakterijskog porekla. Nakon operacije, posle nedelju dana, pojavili su se simptomi parvoviroze koju je sigurno dobio za vreme lečenja u ambulanti.

Desetak dana nakon toga, simptomi su se smirili, pas je počeo da jede, stolica je polako počela da se popravlja, međutim nakon nekoliko dana ponovo je došlo do zatvora, skupljanja gasova u stomaku, mučnine i povraćanja. To je trajalo 2-3 dana, i nakon tretiranja buscopanom i trimetoxom, ponovo j e počeo normalno da jede, da bi sada, posle nedelju dana, opet došlo do istih simptoma. Creva još sigurno nisu dobro obnovljena, s obzirom da je zid bio potpuno uništen, prvo infekcijom, zatim virusom. Da li možete da mi odgovorite šta može biti uzrok toliko velikog gomilanja gasova u stomaku i da li to nekom laboratorijskom analizom može da se utvrdi? Sa hranom nismo preterivali, baš zbog oštećenja u želucu i crevima. Unapred zahvalan, Dejan

O: Važan podatak koji ste mi, nažalost, propustili navesti je čime ste hranili štene prije bolesti i u vrijeme bolesti.

Plin unutar probavnog sustava (usna šupljina, ždrijelo, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo) sastoji se uglavnom od bezmirisnih plinova, kao što su kisik, dušik, ugljik dioksid, vodik i metan. Oni čine 99% "plina". Manju količinu "plina" ili "vjetrova", koji se otpuštaju kroz anus i koji su odgovorni za neugodan miris, čini sumpor, proizvod bakterija koje normalno žive u debelom crijevu. Plinovi koji se otpuštaju anusom obično se nazivaju "vjetrovi", a njihov latinski naziv je flatus.

Dva su glavna izvora probavnih plinova: plin koji se proguta zajedno s hranom te plin koji fermentacijom proizvode bakterije normalno prisutne u debelom crijevu.

Gutanje zraka je glavni izvor plina u želucu. Veće količine zraka progutaju se tijekom brzog, halapljivog jedenja i pijenja tekućine. 

Dio kisika i dušika iz progutanog zraka upija se kroz zidove probavnog sustava u krv.
 
Bakterije u debelom crijevu konzumiraju hranu koja se nije probavila u gornjim dijelovima probavnog sustava, naročito ugljikohidrate (šećer, žitarice, vlakna), koji se normalno razgrađuju enzimima u tankom crijevu. Neki ugljikohidrati se ne mogu potpuno razgraditi pa dolaze u debelo crijevo, gdje ih onda bakterije razgrađuju. Nusprodukti bakterijske probave su ugljik-dioksid, vodik i metan. Primjer ugljikohidrata koji se ne može potpuno razgraditi pa povećava količinu plinova jest rafinoza, koju nalazimo u kupusu, brokulama, šparogama i nekim žitaricama (kukuruz, pšenični proizvodi). 

Sposobnost razgradnje ugljikohidrata je individualno različita. Klasični primjer je šećer laktoza, prisutan u mliječnim proizvodima. Psi imaju ograničenu sposobnost probavljanja laktoze, stoga konzumacija mlijeka izaziva vjetrove, nadutost, grčeve i proljev.

Određeni poremećaji otežavaju probavu ugljikohidrata, npr. pretjerano umnožavanje crijevnih bakterija u probavnom sustavu te poremećaja koji usporavaju pražnjenje crijeva (npr. diabetes mellitus), također i nedostatak enzima u probavnom traktu.  Simptomi "plinova" su čestalo podrigivanje i/ili puštanje vjetrova, zatim grčeviti bolovi u trbuhu i nadutost.

Prisutnost crijevni parazita u probavnom sustavu mogu uzrukovati proljev ili zatvor pa je potrebno štencima davati Banminth pastu u intervalima od 14 dana.

Svakako uvedite dijetnu prehranu. S obzirom na to da se radi o štencu, predlažem hranu Eukanuba Intestinal Puppy, koja je visoko probavljiva sa smanjenim udjelom masti i prilagođenim omjerom omega-6 i omega-3 masnih kiselina koje ublažavaju upalu crijeva. Također, ova hrana sadrži tri posebne vrste vlakana: FOS (fruktooligosaharid)  koji osigurava hranjive sastojke bakterijama u crijevu na račun patogenih bakterija, MOS (mananoligosaharid) koji veže patogene bakterije i uklanja ih putem izmeta te srž šećerne repe koja pomaže u prehrani stanica debelog crijeva.

Potrebno je davati više manjih obroka, a kad se životinja i oporavi, preporučljivo je još jedno vrijeme ostati na toj djetnoj prehrani, a zatim postepeno prijeći na normalnu prehranu za osjetljivu probavu.
 
Obratite pažnju na to kako Vaš štenac jede pa ako primjetite da guta hranu, čime guta i zrak, ponudite mu krupnije granule dehidrirane hrane.

Na Veterinarskom Fakultetu na Klinici interne možete se obratiti za druge moguće pretrage te njihovo stručno mišljenje, kao i obaviti kompletan klinički pregled ljubimca.

Za sve detaljnije informacije koje se tiču dijetne prehrane Vašeg ljubimca slobodno se obratite veterinarima u ljekarnama Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr