franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam 2 šteneta američkog staforda, stari su 45 dana, mužjak i ženka. Mužjak tu i tamo se zna početi tresti malo,al zaigran je jede normlano kolko mu god das i sve pa me zanima što bi to moglo biti...  On se više trese nego njegova sestra, a i ona zna pomalo nekad. Trebam li otići veterinaru?
Ne znam što da radim, možda je nešto ozbiljno.
Antonio

O: U većini slučajeva, kratkotrajno, prolazno tresenje ne predstavlja problem. Štenci, kao i odrasli psi, mogu se tresti kada su zaigrani i sretni, međutim tresenje može biti i simptom drugačijih stanja. Npr. kod hipoglikemije, kada razina glukoze u krvi opada, što nije rijetko kod štenaca jer imaju intenzivniji metabolizam od odraslih pasa, a imaju i slabiju sposobnost deponiranja energije (zbog čega trebaju jesti češće od odraslih pasa). Također, u okolnostima stresa, kada su tjeskobni, psi se mogu tresti ali i kod intenzivnijih emocija ili općenito kod iscrpljenosti. Ne treba zaboraviti ni jednostavnu činjenicu da se psi tresu kada im je hladno.

Što se tiče ozbiljnijih stanja, odnosno bolesti, tresenje prati trovanja, bolesti bubrega, Adisonovu bolest i, nespecifično, još mnoge druge bolesti.

Zbog toga, kao najbolju opciju, preporučujem da posjetite svojeg veterinara, kako biste uklonili sve nedoumice.

OZNAKE: