Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Živim uz more i imam priliku svakodnevno voditi svog bernskog planinskog štenca staroga tri i pol mjeseca na kupanje, tj. plivanje u moru. Moj veterinar mi je savjetovao da pričekam s kupanjem u moru dok ne odraste jer bi mogli imati problema s dlakom. Imam dosta poznanika koji imaju pse i njihova su iskustva s morem pozitivna, u stvari kupaju svoje pse od malih nogu. Kako želim sve najbolje svojem ljubimcu, u dilemi sam da li da ga vodim sada na more tako mladog i hoće li imati problema s dlakom (opadanje i sl.) ili da pričekam da malo naraste? Kako ste mi do sada pomogli sa savjetom o vožnji psa u autu, nadam se da ćete mi i ovaj put pomoći u dilemi. Unaprijed Vam zahvaljujem, Lidia

O: Ako se pas sam želi kupati u moru, ne vidim niti jedan razlog zašto mu ne biste dopustili da uživa i da se rashladi. Ako ga svaki puta nakon kupanja u moru isperete slatkom vodom, uopće ne bi smjelo biti problema s kožom ili dlakom.

Dapače, neki psi jako dobro podnose čak i sol, te ih ljudi ispiru tek kada se vrate s ljetovanja.

Najgore što Vam se može dogoditi je da se naguta slane vode i da od toga dobije proljev i povraća. U tom slučaju bih Vam preporučila da sa sobom uvijek nosite medicinsku hranu za probavne smetnje kako bi se psić što prije oporavio od proljeva i povraćanja. Općenito, većina pasa liže more dok pliva, a također kako se psi hlade na jezik i dahću, tako malo poližu i mora dok plivaju, a kada izađu na obalu progutano more povrate u obliku pjene i dalje se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

Nakon čestog kupanja i ispiranja slatkom vodom kod većine pasa koža i dlaka dobiju intenzivan miris (kao kada se namoče na kiši). Za to se ne morate zabrinjavati jer je dovoljno da ga jednom okupate u psećem šamponu i da taj miris nestane. Također, psima na moru i dlaka posvjetli od sunca i soli, što se također gubi nakon prvog šišanja ili linjanja.

Nemojte štene kupati ako je more prehladno ili ako vani puše jaki vjetar, kako se ne bi prehladio ili dobio upalu pluća.

Želim Vam ugodan provod te dugo i toplo ljeto s Vašim psićem.

OZNAKE: