Povratak

Štene i proljev

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedno pitanje u vezi moje kokerke (4,5 mjeseca). Svaki puta kad izađemo napolje, ona ima proljev, a kakica joj je uvijek normalna. Znači, izađemo napolje ujutru, kaki, kakica normalna, za nekih pola sata ili sat opet kaki i to samo malo i to bude proljev. To pratim i vidim da svaki dan bude isto. Poslije opet kad kaki bude sve ok. Do čega bi to moglo biti, je li može od zime i od toga što su joj mokre noge pa je malo više osjetljiva ili nešto drugo? Ona se normalno ponaša, igra, jede, sve najnormalnije. Samo me to sad počelo brinuti, postalo joj kao neka navika. Znači, to što pokaka bude skroz malo jer prije toga kaki normalno. Jede Royal i kuhano. Alisa

O: Defekacija je složen refleksni akt kojim se feces izbacuje kroz anus iz organizma. Pod "normalnim" fecesom se podrazumijeva kompaktan feces svijetlo smeđe boje i u normalnim količinama.

Njegova konzistencija, kao i učestalost ovisi o mnogim čimbenicima: količini i obliku hrane, količini vode unesene u organizam, stanju probavna sustava, samom metabolizmu ljubimca, klimatskim uvjetima,...

Pražnjenje crijeva može biti poremećeno uslijed promjena u samim crijevima, živčanom sustavu, endokrinim poremećajima i poremećajima funkcije jetre, pankreasa i drugih dijelova probavnog sustava. Posljedično, i pražnjenje crijeva može biti ubrzano ili usporeno. Ubrzano pražnjenje crijeva ili proljev se rezultira učestalim izbacivanjem kašastog ili tekućeg izmeta. Proljev može biti akutni (naglo se pojavljuje i kratko traje) te kronični (traje dugo). Uzroci proljeva su mnogobrojni i raznovrsni, a nastaju uslijed dva osnovna poremećaja: ubrzanje crijevne peristaltike i pojačano lučenje tekućine u lumen crijeva.

U svakom slučaju, moguće je da je kod Vaše ljubimice uzrok ovih problema u samoj starosti ljubimice te djelomičnom stresu uzrokovanom izlasku van, na hladnije i nepovoljnije klimatske uvjete. Naime, poznati su slučajevi da stres, uzbuđenje ili vježba mogu uzrokovati ubrzanu peristaltiku s posljedičnom mekšom stolicom.

Međutim, poznato je da poremećaje u normalnoj pasaži hrane kroz crijeva te normalnom metabolizmu mogu uzrokovati i neprimjerena prehrana, otrovanja, nametnici, mikroorganizmi,...

Iz gore navedenih razloga, kao i iz razloga što je Vaša ljubimica poprilično mlada te mu je potrebno osigurati što bolje uvjete za normalan rast i razvoj, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara te pregledom otklonite mogućnost različitih zdravstvenih poremećaja.

Za to vrijeme, probajte osigurati svojoj ljubimici optimalnu prehranu, spriječiti je jedan sat prije i dva sata poslije jela da se uzbuđuje ili pojačano vježba te joj osigurajte veći broj obroka u manjim količinama na dnevnoj osnovi. Također, ako prelazite s jedne hrane na drugu hranu osigurajte određeni period (kroz 5-7 dana) postepenog privikavanja na novu hranu. Naime, na takav način ostvarujete važne preduvjete za normalnu probavu i optimalno zdravlje ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr