zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nedavno sam ugovorio kupovinu muškog šteneta bernardinca koje, kako kažu, nema testisa, odnosno ima jako male kesice, a da postoji mogućnost da su u stomaku pa me zanima da li postoji mogućnost da nema testise ili da će se spustiti jer pas trenutno ulazi u treći mesec. Pozdrav, Danijel

O: Proces spuštanja testisa u pasa dijeli se u tri faze: spuštanje kroz trbušnu šupljinu od mjesta nastanka do preponskog prstena; stvaranje otvora u preponskom kanalu kroz koji testis izlazi iz trbušne šupljine te prolazak kroz preponski kanal i spuštanje u mošnju. Poremećaj bilo koje faze može uzrokovati nepotpuno spuštanje jednog ili obaju testisa.

Ukoliko je proces spuštanja nepotpun, testis može ostati bilo gdje od trbušne šupljine do iznad mošnji. Ponekad testis počne spuštanje, ali završi na krivom putu i na nekoj neuobičajenoj lokaciji (ektopični smještaj), ali obično nije daleko od mošnji.

Putem koji testis putuje do skrotuma, može zapeti o različite prepreke, što rezultira kriptorhizmom.

Testisi bi se trebali spustiti u skrotum najkasnije 2 - 3 tjedna nakon poroda, a u dobi od 6 - 8 tjedana bi se u svih muških životinja trebali moći napipati testisi u skrotumu. Kriptorhizam je nasljedna mana, koja se prenosi u određenom postotku na potomstvo, preko nasljedno opterećenih majki. Stoga se mužjaci s ovim problemom isključuju iz uzgoja, odnosno predlaže se kastracija.

S obzirom na to da ste naveli da je štene u 3. mjesecu života, preporučila bih da se štene odvede u veterinarsku ambulantu na pregled kako bi se potvrdio ili opovrgnuo kriptorhizam.

OZNAKE: