Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam štene od dva mjeseca (maltezer). Kupili smo mu pelene na koje bi trebao vršiti nuždu. U 90 % slučajeva piški na toj peleni, ali veću nuždu samo radi po stanu. Nije mi jasno zašto 5 puta napravi normalno na peleni i onda odjednom samo ode piškit na tepih. Ne znam kako da ga naučim da ide tamo napraviti i jedno i drugo, sad dok još ne smije van jer tek za mjesec dana ide na drugo cjepljenje. Primjetila sam da ima jako često stolicu po 4,5 puta na dan i noću se budi pa nam ostavlja "poklone" po stanu. Zanima me kako će kad krene van ići tri puta dnevno i naučit će trpit to, ako sad je u stanu i ne može naučiti da treba ići na pelenu. Šta da radim sa malom pahuljicom? Unaprijed hvala, Dorina

O: Štenci, do starosti od 5 mjeseci, vrše nuždu više puta tokom dana. Posebno 15-20-tak minuta nakon obroka Vaše štene će obaviti ili veliku ili malu nuždu. Preporuka veterinara je da se štene hrani barem 3-5 puta tokom dana u manjim obrocima jer su vrlo pohlepni, zubići rastu ili se mijenjaju, te im je teško gristi suhu hranu, a sve skupa dovodi do gutanja zraka i neprogižene hrane. To je veliki pritisak na želudac, a štene će potom ili povratiti sadržaj ili će imati ubrzani prolaz hrane kroz probavni sistem, a zbog toga je i stolica učestalija.

Također, kod štenadi nije razvijena kontrola nad mišićima (sfinkteri) koji zadržavaju mokraću unutar mjehura, te prilikom igre ili uzbuđenja pri dolasku vlasnika, nekontrolirano mokre male količine. Što je štene starije, to je veća kontrola nad navedenim mišićima, naučili su i kada se ide u šetnju radi vršenja nužde i nema više "poklona" po stanu.

Niste naveli da li koristite posebnu tekućinu (tzv. puppy trainer) koja se kapa po pelenama, i to na rubove, svakih 4-5 sati tokom 3-5 dana, a miris navedene tekućine privlači štene da vrši nuždu na označenom mjestu.

Što se tiče noćne nužde, pokušajte pomaknuti vrijeme hranjenja kasnije ili ranije od uobičajenog, tako da obavljanje bude u neko prikladnije vrijeme, kada ste Vi budni radi čišćenja.

Još malo strpljenja s Vašim štencem, uskoro će se priviknuti na obavljanje nužde van kuće.

OZNAKE: