Odgovara:
 Andrea Babić, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 7 mjeseci starog Samojeda koji obožava maltretirati i ubijati žabe. Bojim se da se ne bi otrovao, budući da žabe u samoobrani izlučuju otrov. Znam da je on još znatiželjno štene, ali postoji li kakav način da ga odviknem od toga?
Unaprijed hvala!
Vlatka

O: Jedino rješenje je naučiti psa jednoj od vještina osnovne poslušnosti: da na naredbu NE ili FUJ (ili već koju odaberete) ne uzme u usta nikakav predmet.

Vještine osnovne poslušnosti možete vježbati sami sa psom, odnosno proći s njim tečaj koji uspješno i stručno organiziraju mnogi klubovi i pojedinci (preporučujemo Klub za obuku sportskih i službenih pasa ukoliko živite u Zagrebu).

Vježbajte uporno, koristeći uvijek istu naredbu, nagrađujući pohvalom ili kakvom poslasticom svaki uspješan pomak. Napominjemo da, kad je pas već jednom stavio predmet u usta, nije rješenje da ga vi onda vadite, već treba ustrajati na vježbi da niti ne pokuša. Kad usvoji tu vještinu, na vašu naredbu neće gristi ni žabu, niti biti u opasnosti od bilo kojeg drugog predmeta koji može naći u okolini.

Pišete da je on još znatiželjno štene, ali sjetite se što je u poslovici znatiželja učinila mački! Veterinarske klinike i ambulante dnevno obrađuju pacjente koji su progutali strano tijelo, ili su se žvačući koješta s poda otrovali, pa Vam savjetujemo da čim prije odviknete Vaše štene od te štetne navike kako biste zaštitili njegovo zdravlje.

OZNAKE: