Povratak

Štene kiše i kašlje | Optimalna temperatura okoline

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam pomeranca starog 4 mjeseca i u zadnje dane mi je počela kihati i malo kašljati. Zanima me idealna temperatura u stanu za tu pasminu jer u kući imam pločice i podno grijanje. Ona jako voli vani ležati na balkonu na pločicama, krevetić koji ima – uopće ne želi u njemu spavati, draže joj je na pločicama i stalno se brinem da se nije od toga prehladila... Ima jako gustu dlaku sad, da li joj je vruće i da li da joj dozvolim da spava na pločicama? Hvala na odgovoru! Lp, Katarina

O: Optimalna temperatura okoliša za pse ovisi o više faktora kao što su dob i veličina psa, težina, tip krzna. Psi sa gustim krznom i puno poddlake preferiraju nešto nižu temperaturu. Psi koji imaju kratku dlaku trebaju nešto višu temperaturu od dugodlakih. Psi s većom količinom masnog tkiva bolje podnose hladnoću od mršavih pasa. Štenci i stariji psi zahtjevaju nešto topliji okoliš, kao i oni koji su bolesni, no opet treba uzeti u obzir prisutnost prethodno navedenih faktora (debljina, gustoća krzna).

Optimalna temperatura u prostoriji za štene od 4 mjeseca bila bi oko 21 do 22°C. Kod novorođenih štenaca je potrebna viša temperatura zbog toga što još uvijek ne mogu samostalno regulirati tjelesnu temperaturu. U prvim  danima temperatura  treba biti oko 29-31°C, a nakon 7 do 10 dana se postepeno snižava na 26°C. Ovako visoka temperatura ne mora biti u cijeloj prostoriji, nego samo na mjestu gdje štenci leže. Što se tiče pomeranaca treba naglasiti da je to pasmina koja je zbog svog gustog krzna osjetljiva i na visoke temperature i pregrijavanje. Zbog toga ljeti često mogu stradati od toplotnog udara.

Sada je doba kada je dosta česta pojava zaraznog laringotraheitisa ili traheobronhitisa koji je možda poznatiji kao "zarazni kašalj". To je zarazna bolest koja može biti blagog karaktera i kratkotrajna, a ponekad može napredovati do upale pluća. Uzročnici mogu biti brojni mikroorganizmi, a vrlo često više njih istovremeno. Najčešće je uzročnik virus parainfluenze ili adenovirusa tipa 2 u kombinaciji s bakterijom Bordetellom bronchiseptica. Psi najčešće obolijevaju nakon direktnog kontakta s drugim psom ili preko kontaminiranih površina, igračaka, zdjelica za hranu, itd. Kašalj može biti suh ili produktivan kada pas iskašljava pjenastu sluz, a može biti prisutna i povišena tjelesna temperatura, nevoljkost i smanjen apetit. Komplikacijom primarne bolesti nastaje bronhitis ili upala pluća. Dijagnozu postavlja veterinar nakon uzimanja anamneze i pregleda psa. Uz odgovarajuću terapiju preporučuje se i smanjivanje tjelesne aktivnosti i zamjena ogrlice oprsnicom koja neće pritiskati dušnik i tako podražavati psa na kašalj.

Savjetujem Vam da štene odvedete kod veterinara koji će ga pregledati i ustanoviti koji je uzrok kihanja i kašlja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr