Povratak

Štene ne može stati na nogu - oštećenje radijalnog živca i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene staro 4 mj. Ozlijedio je prednju nogu kod lakta i tako oštetio živac i ne može stati na šapicu. Vet kaže da nije trajno oštećen i dobio je previcox jednu četvrtinu tablete na dan. Vet je rekla da mu ja ponekad ruko ispravim šapicu u hodu . Mene zanima kako da ja njemu pomognem da se taj živac obnovi, da li postoji neka mast ili neki preparat koji bi to poboljšao? Hvala unaprijed. Tatjana

O: Kao posljedica trauma prednjih nogu vrlo često može doći do oštećenja radijalnog živca (nervus radialis). N. radialis je najveći živac na prednjim nogama. Izlazi iz brahijalnog pleksusa i pruža se duž cijele noge. Odgovoran je za ispružanje noge u laktu i zglobovima ispod lakta.  Ozljede živaca mogu imati za posljedicu trajnu paralizu kada se javlja nemogućnost korištenja ekstremiteta. U tom slučaju pas ne može ispružiti nogu ili se osloniti na nju. Ukoliko živac nije potpuno prekinut i ne radi se o nekoj težoj ozljedi, postoji mogućnost oporavka. Oporavak može trajati i do nekoliko tjedana (4-8 tjedana). Za brži oporavak potrebno je mirovanje i potporna terapija (protuupalni lijekovi da bi se smanjila upala živca, vitamini B kompleksa...).

Savjetujem Vam da se pridržavate uputa veterinara koji liječi Vašeg psa i nakon kontrole posavjetujete sa njim o nastavku terapije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr