Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku tornjaka staru tačno 1.5 mjeseci. Kod mene je već 7 dana i zdrava je, zaigrana, normalno jede i ima urednu stolicu. Ali uopšte ne pije vodu koju joj ostavim u zdjelici! Moram još napomenuti, da u jednom njenom obroku ima dosta vode pa joj je to možda dovoljno. Inače, obrok dobiva 4 puta dnevno. Da li je to normalno i kako da joj vodu učinim "zanimljivijom"? Unaprijed hvala,
Džana

O: Češća je pojava da štene gotovo stalno pije vodu, a ne obrnuto. Po kilogramu tjelesne težine štenci trebaju više vode od odraslog psa za svoj rast i razvoj.

Naime, rast je rezultat vrlo aktivnog metabolizma na razini stanice. Ovim procesima nastaje mnogo otpadne tvari i nusprodukata koji se izlučuju u krv, što zahtijeva veću količinu vode kako bi te štetne tvari bile izlučene putem filtracije u bubrezima.

Ne postoji točno određena količina vode koju pas mora ili može popiti. To ovisi o više čimbenika, poput prehrane, vanjske temperature te tjelesnim aktivnostima. Obično, pas koji se hrani dehidriranom hranom pije više vode kako bi nadoknadio deficit vode u hrani. Konzervirana hrana sadrži 80-83% vode te je stoga potreba za uzimanjem dodatne vode smanjena. Uslijed visoke vanjske temperature i aktivnosti povećavaju se potrebe za vodom. Često je slučaj i da vlasnicima promakne točna količina konzumirane vode jer se ne možete potpuno pouzdati u količinu koja se nalazi u posudi sa vodom. Na žalost, psi su skloni piti iz drugih izvora kao što su lokve, jezera, iz WC školjke, posude za cvijeće i sl. Dakle, ukoliko je pas žedan pronaći će izvor vode.

Voda je jedina tvar koja štenetu ne smije nedostajati. Pas može gladovati i izgubiti gotovo svu tjelesnu masnoću i polovicu proteinske mase (mišića) i ipak preživjeti. No, ako izgubi oko 15% vode to dovodi do uginuća. Vodite računa da Vaše štene uvijek ima dovoljno svježe vode za konzumiranje. Psi stalno gube vodu iz tijela mokrenjem, aktivnostima, dahtanjem i sl. a lako mogu dehidrirati ako nedostaje vode u organizmu. Od velike je važnosti da štene stalno ima svježu vodu u čistoj posudi. Infektivne tvari i bolesti poput leptospiroze, Giardie, E. coli, i Cryptosporidie mogu se prenijeti kontaminiranim izvorima vode.

Ako Vaše štene nema mogućnosti uzimati vodu iz drugih izvora moći ćete lakše odrediti koliko dnevno popije na način da posudu za vodu napunite do određene granice te provjerite količinu sljedeći dan u isto vrijeme. U prosjeku pas težine oko 15 kilograma dnevno popije oko 4 dcl vode ako se hrani konzerviranom ili kuhanom hranom. Također, ako se povremeno daje i mlijeko ova količina je manja.

Mišljenja sam kako nemate razloga za zabrinuti se jer Vaše štene vjerojatno dobiva dovoljnu količinu vode prehranom. Kako nije zabilježeno da psi piju vodu bez osobite potrebe nema nekog posebnog načina da joj vodu učinite atraktivnom.

OZNAKE: