Povratak

Štene nekontrolirano mokri u kući, a prethodno je naučeno nuždu obavljati vani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam štene od 4 mjeseca, križanka Jazz, uglavnom kod mene je nekih 3 mjeseca. Nađena je vani i otkad je kod mene dosta često je piškila, ali po mojoj procjeni i procjeni veterinarke to je radila od sreće, znači čim bih došla doma ona bi fino obilježila cijeli hodnik, no naučena je da ide van i sada već nekih mjesec dana je ta njena senzibilnost smanjena te je prestala, ali je povremeno znala obaviti nuždu doma, iako zna da ne smije, te bi nakon nužde sama otišla u kaznu, pognula glavu itd. A od sinoć, posve nekontrolirano, u velikim količinama mokri po stanu (u stojećem položaju, naglo, kao kada trudnici vodenjak pukne, odjednom), nakon čega ponovno tužno pogne glavicu i ode u kaznu iz koje ne izlazi dok je se ne pozove. Ne znam što da radim, molim vas pomozite mi, očekujem vaš savjet, ne zanm što ću s njom. Čak se sinoć, dok je sa mnom u krevetu spavala, se pomokrila, u zadnje vrijeme je dosta žalosna, danas nije htjela piti vode te sam joj je na silu dala, apetita ima, temperatura joj se čini nešto povisena po procjeni, oči su joj malo crvenokasto-krvave.

Hvala unaprijed,

Ivana

O: Psi koji mokre u kući, a prethodno su naučeni da to rade vani, najčešće su plahi, nesigurni, a često i podložni stresu, što znači da se prema njima treba odnositi s posebnom pažnjom. Osim toga, Vaš pas nije u potpunosti niti prestao mokriti u kući.

S obzirom na Vaš opis situacije, trebalo bi prvo isključiti urinarnu inkontinenciju. O tome je opširnije pisala kolegica Zdravka Rumiha dr. med. vet. ovdje.

Dakle, kako bi se ustanovilo da se ne radi o zdravstvenom problemu nemogućnosti zadržavanja mokraće, trebalo bi napraviti neke od osnovnih pretraga u veterinarskoj ambulanti. Ukoliko se utvrdi da ne postoji zdravstveni problem, može se raditi o poremećaju ponašanja.

Neki psi uriniraju po stanu zbog neadekvatnog odgoja pa ih, na teži način, treba iznova učiti normama ponašanja koje su trebali usvojiti u ranijoj dobi. U većini slučajeva sa završetkom puberteta problemi ovakve vrste prestaju.

Ima pasa koji su jako vezani za svoje vlasnike i bilo kakav oblik odvajanja doživljavaju vrlo emotivno, promjenom ponašanja (koji može sezati od lagane nervoze, do jačih oblika depresije), što može rezultirati i mokrenjem „iz protesta“. U ovakvim slučajevima psa treba postepeno navikavati na sve duže i duže periode izbivanja, kako mu odvajanje, npr. dok ste na radnom mjestu, ne bi predstavljalo preveliki stres.

Psi komuniciraju na različite načine: stavom tijela i ponašanjem, glasanjem, te mirisnim oznakama. U fecesu i izmetu pasa nalaze se tvari specifičnog mirisa (feromoni) koji prenose podatke o pojedinoj životinji, kao što su npr. spolni status ženke ili autoritet mužjaka.

Psi su društvena bića tako da ljude prihvaćaju kao vlastiti čopor. U takvoj grupi postoji cijeli niz pravila ponašanja, a svaka jedinka ima određenu poziciju. Na vrhu hijerarhijske ljestvice dominira tzv. alfa jedinka i ona je vođa čopora. Pozicije svakog od članova grupe redovito su podložne promjenama. Potrebno je minuciozno istražiti što je potaklo Vašeg psa, odnosno kakva promjena se dogodila u njegovoj rutini da je počeo reagirati ponovnim mokrenjem. Razgovarajte o tome sa svojim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr