Povratak

Odbijanje hrane, glasna peristaltika i sluz u stolici šteneta | Kolitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam malu jorkicu staru 4 mj. Kod nas je mjesec dana , za sada sva cjepiva primljena, kao i tabletice za parazite. Naši problemi su krenuli čim je došla. Naime, ona ne jede kako treba. 2 tjedna smo u početku išli kod veterinara na infuziju i inekcije jer joj je razina glukoze bila 2. I onda je veterinar reko da ju moramo siliti da jede svaka 3 sata pa i na špricu, a ako se desi da vidimo da je pospana, da joj damo malo meda. Ok, već smo se uhodali pa ju kad neće jesti hranimo na špricu. Ali naše rješenje nije to jer vidim po njoj da ona nije štene kakvo bi trebala biti. Sada smo prijmjetili da jedan dan jede normalno sama, a onda drugi ništa jer joj crijeva jako rade, baš se to jako čuje. Kad je tako, stolica joj je žućkaste boje, sama neka ljepljiva sluz. Ne cvili pa se nadam da ju ništa ne boli. Šta da radim? Pomozite jer sam već očajna. Ivana

O: Stanje koje ste opisali, naravno nije opis zdravog šteneta. U samom početku razvoja psa, periodi odbijanja hrane mogu uvelike ostaviti posljedice na psu. Navodite da životinja odbija jesti, a i kad nešto pojede čujete peristaltiku; postoji mogućnost da životinja tu nelagodu u želucu povezuje s hranjenjem pa iz  tog razloga odbija hranu.

Treba se napraviti detaljna dijagnostika, a poželjno bi bilo obaviti koprološku pretragu, kako bi se eliminirala mogućnost crijevnih parazita.

Sluz u stolici najčešće je klinički simptom poremećaja probavnog sustava, i to debelog crijeva. Sluznica debelog crijeva ima brojne sluzne žlijezde koje štite debelo crijevo od ozljeda i podmazuju prolaz stolici. Osnovna funkcija debelog crijeva je apsorbiranje vode i zadržavanje stolice. Upala debelog crijeva (kolitis) dovodi do stanja da se voda ne apsorbira kako treba i otežana je sposobnost debelog crijeva da zadržava stolicu.Zatim velike količine sluzi,čak i krvi , često izlaze sa stolicom kod pasa koji pate od kolitisa zbog oštećenja na zaštitnoj podstavi sluznice. Debelo crijevo pomiče stolicu gore-dolje, što omogućava maksimalnu apsorpciju tekućina. Upala debelog crijeva može usporiti pokrete debelog crijeva. Kada su navedeni pokreti usporeni, sadržaj brzo prolaze kroz debelo crijevo i tako nastaje proljev.

Najčešćim uzrocima kolitisa u pasa smatraju se paraziti, infekcija bakterijom, pa čak i stres. Također povećane količine sluzi javljaju se kod stanja: crijevnih parazita (g, Giardia), bakterija  (g, Salmonella), i/ili polipa (g, rectoanal polipa), upala debelog crijeva ili rektuma, sužavanje rektalnog otvora, zatvor i druga stanja koja bi mogla otežati obavljanje stolice.

Hranjenje na špricu se preporučava kako bi se životinji povratio apetit, ali nikako ne kao dugoročno riješenje.

Dijeta je kod gastritisa važna i u tom smislu je medicinirana hrana dobro rješenje. Hranu s oznakom Intestinal, odnosno Gastrointestinal, bolesni pas bi trebao jesti do stabilizacije, odnosno još tjedan dana nakon prestanka simptoma. Takvu hranu možete nabaviti u ljekarnama Pet centra, a proizvode je Eukanuba, Hill's, Royal Canin i Pro Plan.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr