Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene labradora staro 2 mjeseca i u zadnje vrijeme ne želi jesti ništa šta mu se nađe u zdjelici. Kad mu stavim hranu u zdjelicu, on ju samo ponjuši i ode dalje. Ja zatim tu hranu uzmem u ruke i dam mu i on onda jede. Sigurna sam da je gladan jer ništa prije toga nije jeo, a to je bilo poslijepodne. Da li je moguće da je on nešto progutao i sad mu je zbog toga loše i neće jesti? Hvala, Suzana

O: Uzroci ponašanja Vašeg ljubimca mogu biti različiti: ne odgovara mu hrana, zdjelica je oprana s nekim od sredstava čiji mu miris ne odgovara, problemi u usnoj šupljin (zubi), navika da ga hranite,...

Stoga, možete promijeniti hranu ili postojeću hranu učiniti "slasnijom" dodajući mlaku vodu, sirutku, kravlji sir, acedofil, jogurt.

Također, dobro isperite posudu za hranu i na takav način uklonite eventualni odbijajući miris.

U prehrani svojeg ljubimca budite dosljedni i nemojte popuštati. Naime, ljubimci se hrane na taj način da im se osiguravaju  uredni obroci u pravilnim vremenskim razmacima. Ukoliko pas dio obroka ostavlja u posudi, moguće da mu je obrok prevelik pa smanjite slijedeći obrok. Pas neće ostati gladan, no svakako je bolje da bude i malo gladan, nego da se optereti prevelikim obrokom, što ćesto dovodi do pretjeranog širenja i oštećenja želučane stijenke.

Također, izostanak apetita u ljubimca je jedan od prvih i čestih simptoma da s ljubimcem nešto nije u redu. Problem je što je taj simptom ujedno i zajednički za mnoge različite vrste poremećaja i bolesti koji ljubimce može mučiti pa kao takvi nemaju neku veću dijagnostičku vrijednost.

Ako to potraje ili se pojave i neki drugi simptomi, savjetujem Vam da se obratite veterinaru koji će biti u mogućnosti, nakon provedene kliničke pretrage, u potpunosti pomoći ljubimcu, odnosno, odgovoriti Vam na pitanje.

OZNAKE: