Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo štene srednjoazijskog ovčara, star je 5 mjeseci i ima problema s kožom (moguće od alergije ili od analnih vrećica). Kod veterinara smo bili već 3 puta i svaki puta su mu istiskivane analne žlijezde (prvi puta je sadržaj bio tamnosmeđe boje - to je bilo dan nakon što je imao dva dana proljev, a ostala 2 puta sivo-žućkasti i jedva da ga je bilo). Propisivana mu je treapija kortizonom i antibioticima, a zadnji puta veterinar nam je savjetovao da mu dajemo i Dermanorm kapsule. Također je veterinar spomenuo i moguće alergije, bilo na hranu ili na travu. Dok je pod terapijom kortizonom i antibioticima, stanje je potpuno u redu, ali čim završi ta sedmodnevna terapija stanje se vraća na početak.

Češe se na području prepona, tamo se javi crvenilo i sitne krastice, a sada se to crvenilo proširilo i oko anusa i s domje strane repa (tik do anusa). Na tom je području sada ostao bez dlake. Kada je došao k nama prvo smo liječili upalu uha, kasnije nam je veterinar rekao da to isto može biti povezano s analnim žlijezdama. Veterinari nam govore da ga treba hraniti kvalitetnom hranom ( što i činimo od prvog zajedničkog dana, a "sa stola" ne dobiva ništa), ali nitko ne precizira kojom. Hranomo ga Royal Giant Puppy, stolica je formirana, ali nije potpuno suha, nema je puno, nema intenzivan miris. Vanjski i unutarnji nametnici su isključeni. Spava i leži na betonu ili na pločicama, ne želi na jastuku (mislim da mu je vruće). Molila bih Vas savjet oko prehrane, čime bi bilo najbolje hraniti ga obzirom na probleme? Da li mu davati neke dodatke prehrani - koje? Unaprijed hvala! Lidija

O: Srednjoazijski ovčari su psi koji pripadaju skupini gigantskih pasmina pasa. U toj su skupini svi psi čija je očekivana tjelesna težina odraslih jedinki iznad 45 kg. Rast i razvoj gigantskih pasa vrlo je dug, tako da se programima za mlade pse trebaju hraniti do dobi od 18 - 24 mj.

Psi se ne rađaju s alergijom, već je mogu razviti nakon izlaganja određenom alergenu. Često je vrlo teško postaviti točnu dijagnozu. Mnoge su tvari poznate kao alergeni: tvari u ugrizu insekata, lijekovi, bilje, grinje, pelud, spore gljivica. Ipak, najčešći uzrok alergija kod pasa je hrana. Obzirom da je "glavni krivac" bjelančevina, važno je potražiti hranu koja ne sadrži one vrste mesa koju je do sada pas jeo.

Stoga Vam preporučujem da odaberete hranu za štence koja sadrži npr. janjetinu ili ribu (i rižu, kao izvor ugljikohidrata). Od superpremium programa u trgovinama Pet centra možete izabrati navedene proizvode triju proizvođača: "Hill`s", "Eukanuba" ili "Pro plan". Znakovi alergijske reakcije neće se odmah povući, ali biste kroz 2 tjedna trebali primjetiti znakove poboljšanja. Važno je da pas kroz cijeli ovaj period ne jede ništa drugo (čak niti ikakve poslastice, koje bi opet mogle sadržavati bjelančevine koje kod Vašeg psa izazivaju alergiju), kako bi bili sigurni u rezultat.

Međutim, i ove vrste hrane ne sadrže isključivo bjelančevine janjetine i ribe (odnosno riže), već su upotunjene i drugim sirovinama: sojom, iznutricama, jajima, kukuruzom ili sjemenjem.

U slučaju da se stanje ne popravi (ili se djelomično popravi), preporučujem Vam da u dogovoru s veterinarom odaberete medicinski dijetni program.

Na žalost, u ovom pristupu postoji jedan "ali". Medicinski programi hipoalergijskih dijeta, odnosno programi kojima se provodi eliminacija određenih sastojaka hrane kao potencijalnih izazivača alergije, sastavom nisu prilagođeni prehrani štenaca i pasa u rastu. Stoga ona za njih predstavlja deficitarnu prehranu.

U ponudi ljekarni Pet centra su "z/d ultra allergen free" (Hill`s) i "Hipoallergenic" (Royl canin) koje sadrže hidrolizirane proteine. Hidrolizirani proteini, su razbijeni na sitne molekule te se tako mali ne mogu vezati na IgE protutijela u crijevu, niti ući u lanac alergijske reakcije. Prema tome i psi koji su alergični na određene vrste mesa ili žitarica, ne bi smijeli reagirati na ovu hranu. Prema određenoj shemi prehrane može se s velikom sigurnošću isključiti ili potvrditi postojanje alergije na hranu (tj. pojedine sastojke hrane). Isto tako se sistemom eliminacijskih dijeta može pronaći hrana koja će sigurno odgovarati Vašem psu.

OZNAKE: