sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Danas sam vidjela da mi je štene pojelo pokvareno jaje koje je vjerojatno pronašlo negdje u dvorištu. Uzela sam mu čim sam primjetila, užasno je smrdilo i unutra je bilo crvi. Pas je zapravo štene, ima malo više od dva mjeseca. Ima skoro 13 kg, križanac je tornjaka i još nekog psa. Zanima me imam li razloga za zabrinutost? Molim Vas odgovorite mi u najkraćem roku. Zahvaljujem! Lijepi pozdrav, Ivana

O: Pokvarena hrana može biti uzrok pojave različitih poremećaja zdravstvenog stanja, poput probavnih smetnji, povraćanja, proljeva pa i intoksikacija. Razlog tome je taj što  pokvarena hrana, a naročito jaja mogu sadržavati mnoge vrste toksina. Po sastavu su jaja bogata proteinima, masnoćama i ugljikohidratima, a to je idealna podloga za naseljavanje, rast i razmnožavanje mikroorganizama poput mnogih bakterija i plijesni.

Simptomi trovanja  hranom u pasa mogu se javiti  sa blagim simptomima, ali isto tako  i sa vrlo teškim simptomima, uključujući  povraćanje, proljev, tresenje, općenitu slabost cijelog organizma te odbijanje hrane.

Simptomi se mogu pojaviti iznenada i vrlo brzo, a ponekad  do njihove pojave  i nekoliko dana.

Liječenje trovanja ovisi o uzroku. Tekućina izgubljena povraćanjem se treba nadoknaditi infuzijom ili oralno davanjem elektrolitskih pripravaka. Antiemetici daju se da se zaustavi povraćanje, a terapija antibioticima provodi se u svrhu liječenja ili suzbijanja sekundarnih infekcija.

Od hrane treba ponuditi lakoprobavljivu hranu poput Hills i/d, Royal Canin  Gastro Intestinal, Eukanuba Intestinal, ili Purina EN koja je namijenjena normalizaciji probavnog sustava. Hranu treba davati češće u manjim količinama. Ako primjetite bilo koji od navedenih simptoma svakako odmah odvedite psa veterinaru, pogotovo zbog toga što se radi o štenetu. Kod njih može brzo doći do pojave dehidracije, kao posljedice povraćanja ili proljeva, a osim toga i do pojave različitih komplikacija.

OZNAKE: