Povratak

Štene povremeno šepa i drži nogu u zraku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene Francuskog buldoga staro 2,5 mjeseca. Inače je zdravo, dobro jede, ali je prije 2 dana počelo šepati na zadnju nogu. Ne šepa stalno, ali povremeno digne nogu u zrak, pa je spusti. Na dodir nema bolove, ne cvili kad je se dira po tome. Ne znam da li da je odmah vodim k veterinaru ili da pričekam još nekoliko dana pa onda poduzmem nešto? Hvala na savjetu. LP

O: Poprilično teško mi je odgovoriti na Vaše pitanje. Naime, problemi vezani uz lokomotorni sustav mladog psa (ljubimca koji je još uvijek u fazi rasta i razvoja) mogu biti raznoliki – različite razvojne anomalije, ozljede osjetljivih struktura (hrskavica, zglobova, zglobnih čahura, tetiva, ligamenata, mišića...). Svi prije navedeni problemi se očituju jače ili slabije izraženom hromosti.

Hromost predstavlja svaku smetnju u normalnoj upotrebi ekstremiteta, a očituje se raznim protuprirodnim pojavama kod kretanja ili stajanja životinje.

Ona može nastati zbog bolnih procesa (upala u području kože, fascija, mišićja, tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, kostiju, zglobova, limfnih čvorova, živaca, hrskavica), zbog mehaničkih smetnji (kontrakture mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju), zbog paraliza živaca ili mišića ekstremiteta ili zbog tromboza većih krvnih žila.

Većina oboljenja koštano-zglobnog sustava su manji problemi koji se mogu riješiti sami od sebe mirovanjem. Manja uganuća, istegnuća ili ozljede mišića, predstavljaju najčešće probleme. Konstantna šepavost, svaka šepavost povezana s traumom i teške šepavosti trebale bi biti pregledane od strane veterinara što prije. Oporavak od navedenih ortopedskih bolesti može potrajati tjednima, pa čak i mjesecima.

Treba spomenuti i šapu psa, koja ako je bolna može biti uzrokom šepavosti. Šapa je u pasa sastavljena od 5 prstiju, od njih četiri nosi tjelesnu težinu. Peti prst, ekvivalent ljudskom palcu, smješten je sa stražnje strane i ne nosi težinu tijela. Debeli, grubi jastučić raste na sredini donje strane svake šape, a manji s unutarnje strane svakog prsta. Šepavost koja nastaje zbog boli u šapi je vrlo česta. Infekcije kože između prstiju i oko jastučića, abrazije samih jastučića i razne posjekotine, strana tijela te porezotine mogu rezultirati s boli pa samim time i šepavošću. Frakture metakarpalnih kostiju prstiju također su dosta česte. I na kraju, tumori koji rastu ili iz kože ili baze nokta.

Pretraga na hromost obuhvaća temeljito uzetu anamnezu, inspekciju, palpaciju, dijagnostičke injekcije, rentgensku pretragu te ultrazvučnu pretragu.

Ovisno o postavljenoj dijagnozi pristupa se i liječenju, a dijagnoza se postavlja najčešće na temelju kliničke slike i RTG snimke.

Stoga, probajte sad maksimalno reducirati aktivnosti kod ljubimca te na takav način osigurati dovoljno vremena da eventualna ozljeda zacijeli. Ako primijetite da Vaš ljubimac i nakon tog vremena poštede i dalje šepa i/ili da bol ne prestaje, posjetite Vašeg veterinara. Za to vrijeme, nikako nemojte davati ljubimcu tablete protiv bolova koje su namijenjene za ljudsku primjenu.

Korisne informacije možete saznati u odgovorima kolegice Zdravke Rumiha, dr. med. vet. naslovljenima:

Odizanje noge u hodu i šepanje mladog psa

Šepanje

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr