Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pohvale svim veterinarima na stranicama Pet centra, na strpljenju i stručnosti! Molim Vas za savjet. Imam psa starog 2,5 mjeseci, štene, koje je prisiljeno (zbog mog posla) biti samo doma 9 sati na dan. Zanima me kako pravilno dozirati obroke i organizirati ih u pravilnim vremenskim razmacima, te ujedno učiti štene obavljanju nužde. Naime, koliko može biti efikasno i uspješno učenje psa na predviđeno mjesto obavljati nuždu svega 5 sati na dan koliko sam doma, a ostali dio dana nema ga tko korigirati. Kako će shvatiti da se cjeli dan nužda vrši na pelenu ako ga nitko veći dio dana ne ispravlja u tome? Hranu mu moram ostaviti u zdjelici cijeli dan (do 17h) jer mu nema tko dati.

Tada ima mogućnost jesti kada i koliko hoće. Molim Vas savjet. Hvala, Maja

O: Svako živo biće, pa tako i pas, počinje učiti od trenutka kad dođe na svijet i nastavlja učiti tijekom čitavog života. Učenje na temelju pogrešaka ili uspjeha u postizanju željenog prirodni je proces bez kojeg ne bi bilo opstanka vrsta i nemoguće ga je izbjeći. Vaš će pas učiti htjeli Vi to ili ne i bez obzira da li ste uopće svjesni da ga nečemu učite.

Pas instinktivno neće htjeti unerediti svoje mjesto. Prilikom učenja kućnih pravila Vi se učinkovito koristite tim instinktom, učeći psa da se njegovo mjesto prostire kroz vaš cijeli dom. Učenje kućnog reda sasvim je jednostavno, ali ovisi o Vašoj umješnosti. Izaberite područje u svome stanu gdje pas može obaviti nuždu; to bi se mjesto trebalo jednostavno čistiti, a postavite ga gdje je mirno. Kada mislite da pas želi obaviti nuždu, odvedite ga do toga mjesta. Nakon obavljene nužde, štene obilato nagradite poslasticom i dopustite mu da hoda po Vašem domu. Trening s pelenama je praktičan način učenja šteneta u stanu. Međutim, ako se koristite ovom metodom, trebat ćete više vremena za uvježbavanje, jer ćete u konačnici trebati ponovno naučiti štene na vršenje nužde vani. Kada se štene namješta za čučanj, brzo ga podignite i odvedite na izabrano mjesto za nuždu. Stavite štene na pelenu. Riječima pohvalite štene nakon obavljene nužde na pravom mjestu. Nagradite štene nakon što se pomokrilo na pelenu. Uz pelenu natopljenu urinom stavite i novu pelenu; tada će štene moći osjetiti vlastiti miris, što će ga ohrabriti na ponovno korištenje pelene. Kada vidite da vaš pas obavlja nuždu u kući, privucite mu pažnju dozivajući ga imenom i krećući se prema izlaznim vratima (ili mjestu za obavljanje nužde). Potaknite ga da vas slijedi s veseljem. Kada prođe uzbuđenje, završit će što je započeo ranije. Nakon nužde, držite ga u drugoj prostoriji dok ne uklonite nered. Nemojte svoga psa kazniti za to što je ranije učinio. On neće razumjeti zakašnjelu kaznu. Mokrenje kod pasa može biti i znak pokornosti. Nemojte to miješati s propustima u kućnom odgoju. Mokrenje iz pokornosti prirodan je način na koji će niže rangirani pas zadovoljiti više pozicionirana pojedinca. Ako vaše štene piški kada vas vidi, ignorirajte ga i udaljite se do mjesta s pelenama ili izlaznih vrata. Ohrabrite psa da vas slijedi i obavi nuždu. Većina pasa preraste mokrenje iz pokornosti kada postanu zreli i izgrade samopouzdanje.

U usporedbi s nama, sposobnost psa za učenjem je fenomenalna. Ono za što su nama potrebne godine, štene može naučiti unutar nekoliko tjedana: fizička spretnost, značaj odnosa i razlika između ispravnoga i pogrešnoga. U divljini, rano je učenje vitalno za njegovo preživljavanje kao člana čopora. Ono što psa razlikuje od većine drugih životinja jest da on primarno postoji da bi živio u skladu s nama. Uspjeh mu ovisi o njegovoj sposobnosti života u ljudskom društvu i njegovu doprinosu istome.

Učenje je dojmljivije kada štene prima nagradu za svoje ponašanje. Hrana je, uz dodir, za mlado štene nagrada koja ima moć. Štenad dobiva nagradu i na suptilnije načine. Fizička igra, grižnja ili jednostavno pažnja majke ili drugog vršnjaka iz legla, lijepe su nagrade koje potiču rano učenje. Srećom za nas, isto djeluju i zvukovi. Štenad nauči da su meki zvuci pozitivni, a grubo režanje negativni; to nam omogućuje da upotrebom različitog tona glasa komuniciramo s našim psima.

Štenad mora često uzimati hranu. Vrlo mlada štenad trebala bi imati najmanje četiri obroka dnevno, dok vrlo male pasmine i više, s obzirom da nemaju osobite zalihe masti i energije, te mogu imati napade hipoglikemije što u nekim slučajevima je i po život opasno stanje. U pravilu štene bi trebalo imati onoliko hrane za obrok koliko pojede u vremenu od petnaest minuta. Ako pojede sve odmah nakon što ste mu dali obrok i traži još, dajte mu još hrane unutar tih početnih petnaest minuta. Ako je ostalo mnogo hrane, maknite zdjelicu sa hranom, a sljedeći put mu ponudite manje. Prednost hranjenja u obrocima nad onim "po volji" je i u tome što ćete zanti prepoznati kad nešto nije u redu sa zdravstvenim stanjem.

U slučaju da ostavljate štene samo kod kuće ostavite jednu mjericu hrane u zdjelici i svakako svježu vodu. Nahranite ga mjericom mekane hrane za štence prije nego napustite kuću i ponovno kad se vratite. Nakon nekoliko tjedana moći ćete izbaciti obroke mekane hrane u dnevnom unosu hrane.

Kada štene ostavljate samog kod kuće, potrebno mu je pružiti mnogo pažnje kad se vratite s posla. Psi su društvena bića i stoga mu omogućite ugodan boravak u kući dok je sam. Ostavite upaljen radio ili televizor, osigurajte mu nekoliko igračaka naročito one koje može žvakati, poput užeta, nagradite ga poslasticom kada odlazite.

OZNAKE: