Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas za pomoć u vezi malog maltezera starog 2.5 meseca. Od jutros je počeo da se blago zanosi u jednu stranu kao da će da padne. Kasnije je to bilo sve učestalije. Pio je jutros vodu i malo jeo. Nakon toga ništa nije mogao. Zanošenje je postalo toliko jako da se grči i ne može na noge. Počeo je da povraća. Vodila sam ga kod veterinara. On ga je klinički pregledao i rekao da je zdrav samo izgleda da je pokvario želudac. Dao mu je neki jak antibiotik koji traje 48 h i neki lek protiv bolova. Međutim, moj pas samo spava i na savkih sat vremena ne može ni da se okrene, a pokušava da ustane. Grči se u nogama. Ne znam šta da radim.

Molim Vas, napišite mi da li je stvarno potrebno strpljenje i da će to samo proći. Inekcije je primio pre dva sata. Temperatura je 38.9.
Todor

O: U štenadi je normalna tjelesna temperatura od 37,5-39,5 oC. Ovisno o kojem antibiotiku se radi, njegova maksimalna koncentracija u cirkulaciji dostiže se tek nakon nekoliko sati (5-6 h), tako da je unutar dva sata teško za očekivati učinak. Zatim, otrovanje hranom ponekad ima za posljedicu produkciju neurotoksina, te su simptomi usko vezani uz živčani sustav, što ste i primijetili kod Vašeg ljubimca pa za ozdravljenje treba proći i nekoliko dana.

No, treba spomenuti i slijedeće: da bi se točno utvrdilo radi li se o fiziološkoj ili patološkoj pojavi, potrebno je napraviti, osim kompletnog kliničkog pregleda i neurološki pregled. Prema lokalizaciji, bolesti živčanog sustava mogu se podijeliti u bolesti mozga i moždanih ovojnica, bolesti leđne moždine i njenih ovojnica te u bolesti perifernih živaca. Trzanje i grčenje u štenaca može biti i znak hipoglikemije (abnormalan pad razine šećera u krvi). Kako mozak zahtijeva šećer za normalno funkcioniranje, a ima vrlo slabu sposobnost deponiranja šećera, prvi je organ zahvaćen kada se razina šećera u krvi spusti prenisko. Kod štenaca se vrlo često događa da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od starijih pasa, potrebno im je davati nekoliko obroka dnevno. Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvjestice. Kako ste naveli da nije normalno uzimao hranu, postoji vjerojatnost da se radi i o ovom poremećaju.

Zatim, hipokalcemija, koja uzrokuje probleme živčanog sustava, a razlikuje se od hipoglikemije što nakon konzumiranja glukoze simptomi nestaju. Kalcij nije samo izuzetno važan dio kosti, već je povezan s kontrakcijama sveg mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić), te sudjeluje u mnogim funkcijama u tijelu. Smanjen apetit često dovodi do snižene razine kalcija u tijelu što može uzrokovati napadaje, kataraktu ili slabost mišićja u nekih pasa.

Ukoliko se stanje nije promijenilo, svakako štene što prije odvedite veterinaru kako bi se dodatnim pretragama pojasnilo stanje Vašeg ljubimca te poduzela pravovremena i odgovarajuća terapija.

OZNAKE: