Povratak

Štene zlatnog retrivera i nepravilan hod / Kontroliranje brzine rasta štenaca velikih pasmina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Dobio sam štene zlatnog retrivera staro 2,5 mj i primijetio sam da zadnju lijevu šapu lagano okreće prema unutra kada hoda. Štene je inače veselo i uredno jede. Htio bih pitati što mi je činiti i hoće li se to s vremenom ispraviti samo ili uz nekakvu terapiju? Hvala, BoNeS

O: Budući da je Vaše štene još mlado, tek se počelo intenzivnije kretati, noge mogu izgledati malo krivo, a sve se može promijeniti kad izraste do pune veličine.

Kod velikih pasmina intenzivniji rast počinje u dobi od oko 4 mjeseca do 12 mjeseci. U tom razdoblju kosti rastu u dužinu i popunjavaju se čvrstim koštanim tkivom. Rast je fiziološki zahtjevan proces koji traži unos zadovoljavajuće količine energije te ujedno i unos esencijalnih hranjivih tvari. Štenad velikih pasmina ima genetsku predispoziciju brzom rastu koji može opteretiti razvoj koštanog sustava prilikom čega dolazi do raznih poremećaja.

Prekomjerno hranjenje može dovesti ne samo do prekomjerne tjelesne težine, već i prebrzog rasta kostiju s abnormalnim remodeliranjem. Konačni rezultat je kost većeg obujma, ali manje gustoće.

Kontroliranje brzine rasta davanjem optimalne količine hranjivih tvari, može pomoći smanjenju rizika pojave koštanih poremećaja uzrokovanim brzim rastom štenaca velikih pasmina. Štenci u vrijeme intenzivnog razvoja trebaju hranu s dovoljnom količinom kvalitetnih, probavljivih bjelančevina, koje se troše na rast i razvoj i određenom količinom masti koja se troši na energiju. Ovisno o aktivnosti tijekom dana, štene potroši jedan dio na rast, a drugi na kretanje.

U tom razdoblju je važno i svakodnevno umjereno kretanje bez velikih opterećenja zglobova, kako bi se razvili i očvrsnuli  mišići ekstremiteta i trupa. Svakako je važno napomenuti da teže aktivnosti (istrčavanje uz bicikl, skakanje uvis ili preko stepenica i sl.) u doba intenzivnog rasta, nisu dozvoljene.

O tome sam više pisala u ranije objavljenom odgovoru Nesiguran hod i mala aktivnost štenca starog mjesec dana / Displazija kukova.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr