Povratak

Štenećak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Prije 3 sedmice pronašla sam na ulici napuštenog psa manjeg rasta, starog oko 8 mjeseci. U pitanju je ženka. Tada je imala jak gnojni iscjedak iz nosa i očiju i zakrvavljene očne spojnice i temperaturu 39,5. Imala je odličan apetit i normalnu stolicu. 2 sedmice primala je antibitiotike (Ampicilin), međutim stanje se nije popravilo. Tada je već počela da pokazuje znake blage slabosti u nogama. Prije oko 7 dana vađena joj je krv i počela je sa terapijom Ciprola, po jednu tabletu od 100 mg na dan i Chloramfenikol mast i stanje sa iscjetkom iz nosa i očiju se znatno popravilo. Očne spojnice su i dalje zakrvavljene, a gnojni iscjedak iz očiju još nije u potpunosti nestao. Pas, međutim, sada pokazuje ozbiljnije znake slabosti u nogama te lakšu ukočenost istih. Dok se kreće, primjetno je da pomalo vuče zadnje noge, kao i to da se kreće blago u stranu. Također je ponekad i izdaju zadnje noge i samo legne. Nema nikakvih znakova trzanja u bilo kakvom obliku. I dalje ima odličan apetit i stolicu. Ima izraženu potrebu da pije vodu i da mokri. Koža joj se jako peruta i dlaka ispada obilno. Nos je suh. U prilogu Vam šaljem i nalaze krvi.

Hvala.

O: Na temelju onoga što ste napisali moglo bi se posumnjati na infekciju, moguće i zaraznu bolest, naročito s obzirom na to da je povišen broj leukocita. Moguće je i da se radi o štenećaku, koji može imati nekoliko različitih formi sa širokim opsegom kliničkih promjena i znakova.

Uzročnik štenećaka je virus iz skupine myxovirusa. Virulencija virusa je promjenljiva, pojačava se pasažama u toku bolesti. Infekcijska doza je mala pa je zaraza vrlo infektivna. Izvori zaraze su bolesni psi, njihove izlučevine, kontaminirana sredina i osobito hrana. Štenećak se širi izravnim i neizravnim kontaktom, posredstvom ljudi, hranom i vodom za piće. Virus prodire u psa kroz sluznicu nazofarinksa i druge sluznice. Na virus štenećaka prijemljivi su i Canidae Mustelidae (lasice), Pracionidae (rakun). Postoji dobna dispozicija, pretežno obolijeva štenad. No, obolijevaju i odrasli psi te je potrebno cijepiti psa vakcinom protiv štenećaka i ostalih zaraznih bolesti.

Inkubacija traje oko 3-4 dana. Simptomi štenećaka kreću se u širokom rasponu: od abortivnog, preko perakutnog i akutnog, do nervnog oblika.

Abortivni oblik: neznatno promjenjeno opće stanje, neveselost, slabiji tek, za nekoliko dana potpuno izliječenje.

Perakutni oblik: upravo je suprotan abortivnom po intezitetu simptoma, bolest nastupa naglo s ekstremno izraženim općim infekcionim sindromom i za nekoliko dana završava smrtno ili prelazi u akutni oblik.

Akutni oblik smatra se tipičnim: bolest počinje s dobro izraženim općim infekcionim sindromom - neveselost, apatičnost, povraćanje, opća slabost, pas se povlači u samoću, kadšto je vrlo razdražljiv. Nakon nekoliko dana temperatura pada pa se opet ponovno povisuje. Nakon općih infekcoznih simptoma javljaju se kataralni, kožni i nervni simptomi.
 
Dijagnostika: bolest se lako prepoznaje, pogotovo klinički, ako su poznati epizootiološki podaci da je bolest već učestala. Naime, bolest se redovito javlja u epizootskom obliku.

Terapija: prva 3-4 dana od početka bolesti štenećak se relativno dobro liječi hiperimunim serumom. Ako se ova terapija propusti, ne preostaje drugo nego simptomatska terapija i terapija antibioticima. Vakcinoterapija: aplikacijom vakcine prvih dana bolesti može se mehanizmom interferencije postići da vakcinalni virus zauzme stanice organizma u koje nije do sad prodro prirodni virus (još neokupirane) i tako ih sačuva od jačih oštećenja. Kao pojačanje simpomatskoj terapiji primjenjuje se i tzv. opća antiinfekciozna terapija: antiinfekciozni vitamini (A, B kompleks, C, D), B12, Ca soli i elementi u tragovima.

Profilaksa: pse valja izolirati da se ne zaraze (karantena), popraviti zoohigijenske uvjete da se pojača nespecifična otpornost prema infekciji. Specifična profilaksa sastoji se u imuniziranju prijemljivih pasa serumom, vakcinama ili simultano.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr