Povratak

Sterilizacija kujice - razlozi sterilizacije, postupak, oporavak i kvaliteta života

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Lijepo Vas molim za savjet i pomoć. Imam labradoricu staru godinu i 2 mjeseca. Sada se prvi puta tjera. Željela bih je sterilizirati. Da li je potrebno da okoti prije sterilizacije? Šta trebam učiniti prije? Jer znam da mačke ne smije 24 sata prije jesti, pa ne znam da li je tako i sa psima. Željela bi znati postupak sterilizacije, te šta je potrebno nakon operacije. Hvala. S poštovanjem,
Tanja

O: Sterilizacija je operacija koja obuhvaća kirurško odstranjivanje jajnika i maternice.

Jajnici su organi odgovorni za stvaranje jajašaca i ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona). Preporuča se i odstranjivanje maternice čime se sprečava njena infekcija (gnojna upala), koja može biti veoma opasna.

Operaciju se izvodi u potpuno besvjesnom stanju (opća narkoza), radi čega pas prije operacije moraju biti barem 12 sati natašte.  Nakon umirenja i uspavljivanja životinje, pripremi se operacijsko polje na donjem dijelu trbuha. Operacija se izvodi u strogo sterilnim uvjetima zarezivanjem trbušne stjenke te odstranjivanjem jajnika i maternice. Nakon odstranjenja pristupa se šivanju te buđenju pacijenta. Vlasnika sterilizirani ljubimac dočekuje u potpuno svjesnom stanju.

Kod ženki je operacija nešto kompliciranija nego kod mužjaka jer su maternica i jajnici smješteni u trbušnoj šupljini, zbog čega je potreban rez na trbuhu i nakon zahvata postoje konci koje će Vaš veterinar izvaditi kad rana zaraste (zato se kuje malo duže oporavljaju).

Tok operacije (ukratko) je sljedeći:

- sediranje i umirenje psa
- puna narkoza
- fiksacija anestezirane životinje
- priprema operacionog polja (brijanje i dezinfekcija operacionog polja)
- rez po bijeloj liniji (koža, mišićje, peritoneum)
- fiksacija jajnika
- ligiranje i odstranjivanje jajnika
- zatvaranje abdomena
- kožni šav
- zaštita rane, antibiotici
- odstranjivanje konaca nakon tjedan do deset dana

Nakon operacije životinju treba udobno smjestiti, utopliti, te joj omogućiti potpuno mirovanje jer previše kretanja može dovesti do iritacije i popuštanja šava. Tako da ona treba ići van samo na vodilici i odmah u kuću, ne smije skakati na krevet, penjati se po stepenicama ili sl. Potrebno je voditi i računa o prehrani pa zato u postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama steriliziranih pasa koje možete nabaviti u našim ljekarnama.

Najčešća zabluda s kojom se susrećemo je da veliki broj vlasnika smatra sterilizaciju opasnom i bolnom. Činjenica je da je sterilizacija operativni zahvat koji zahtijeva minimalnu hospitalizaciju. Sterilizacija je kirurški zahvat koji se izvodi uz opću anesteziju koja se koristi i u humanoj medicini, tako da je potpuno bezbolna. Zahvat je jednostavan i Vaš će se ljubimac brzo oporaviti i nastaviti živjeti normalnim životom već za nekoliko dana.

Također, mnogi smatraju da ženka mačke ili psa treba imati jedno leglo prije sterilizacije, što nije točno. Kao i mnoge zastarjele teorije i ova je jedna od njih što je i dokazala veterinarska struka. Nema opravdanog razloga da se čeka prvi okot Vašeg ljubimica, osim što ga izlažete zdravstvenom riziku koji nosi svaka trudnoća. Sterilizirati ljubimca treba čim ranije, najbolje prije prvog tjeranja.

Operacija nema nikakav utjecaj na sposobnost debljanja - za to su odgovorni vlasnici koji najčešće zbog lažnog osjećaja krivnje nude svome ljubimcu veće količine hrane. Odstranjenjem spolnih organa mijenja se ponašanje životinje koja češće miruje te živi bez tzv. "spolnih frustracija" i potreba za pronalaženjem partnera. Poznato je da ženka koja se tjera je uglavnom nemirna, malo spava i malo jede. Iz navedenog proizlazi da je ljubimcu koji će zbog operacije promijeniti svoje ponašanje potrebno manje hrane za svoje životne potrebe.

Sterilizacijom kuja se uklanja rizik trudnoće te veoma čestih tumora i infekcija maternice tijekom života. U steriliziranih ženki izostaju bolesti poput tumora mliječne žlijezde i tumora jajnika.

Također, brojna istraživanja su dokazala da kastrirana ili sterilizirana životinja ne proživljava nikakvu krizu identiteta te da operacija ne utječe na gubitak oznaka spolnosti. Temperament i inteligencija se ne mijenjaju nakon operacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr