Povratak

Sterilizacija - odabir načina i prednosti zahvata

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Radi se o psu - ženki, staroj točno 5 mjeseci, 1 tjedan i 3 dana. Još se nije tjerala a kastraciju čemo obaviti 29.06. u ponedeljak. Mješanka je čistokrvnog njemačkog ovčara (tata), i neke mješanke terijera (mama). Još se nisam odlučila ni za jedno od dvije opcije kastriranja - ovariotomija ili ovariohisterektomija "- no računam na vas i vaš, kao i inače vaš sjajan odgovor. Srdačan pozdrav, Ema

O:  Preporuka veterinara kliničara je svakako obaviti ovariohisterektomiju jer posljedično se smanjuju komplikacije koje mogu nastati kasnije ukoliko se to ne obavi. Istog sam mišljenja i ja. 

Idealno vrijeme je to sada obaviti, sa navršenih 5 mjeseci života ljubimice.

U nastavku navodim nekoliko riječi o ovom kirurškom zahvatu.

Jajnici su organi odgovorni za stvaranje jajašaca i ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona). Preporuča se i odstranjivanje maternice, čime se spriječava njena infekcija (gnojna upala), koja može biti veoma opasna.

Najčešća zabluda s kojom se susrećemo je da veliki broj vlasnika smatra sterilizaciju opasnom i bolnom. Činjenica je da je sterilizacija operativni zahvat koji zahtijeva minimalnu hospitalizaciju. Sterilizacija je kirurški zahvat koji se izvodi uz opću anesteziju koja se koristi i u humanoj medicini, tako da je potpuno bezbolna. Zahvat je jednostavan i Vaš će se ljubimac brzo oporaviti i nastaviti živjeti normalnim životom već za nekoliko dana.

Također, mnogi smatraju da ženka psa ili mačke treba imati jedno leglo prije sterilizacije, što nije točno. Ovo je jedna od mnogih zastarjelih teorija, što je i dokazala veterinarska struka. Nema opravdanog razloga da se čeka prvi okot Vašeg ljubimica, osim što ga izlažete zdravstvenom riziku koji nosi svaka trudnoća. Sterilizirati ljubimca treba čim ranije, najbolje prije prvog tjeranja.

Operacija nema nikakav utjecaj na sposobnost debljanja - za to su odgovorni vlasnici koji najčešće zbog lažnog osjećaja krivnje nude svome ljubimcu veće količine hrane. Odstranjenjem spolnih organa mijenja se ponašanje životinje koja češće miruje te živi bez tzv. "spolnih frustracija" i potreba za pronalaženjem partnera. Poznato je da je ženka koja se tjera uglavnom nemirna, malo spava i malo jede. Iz navedenog proizlazi da je ljubimcu koji će zbog operacije promijeniti svoje ponašanje potrebno manje hrane za svoje životne potrebe.

Dakle, nadam se da ćete donijeti pravu odluku koja će omogućiti Vašem ljubimcu dulji životni vijek.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr