dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam kujicu staru godinu i par mjeseci, sterilizirali smo je prošle godine u 9 mjesecu. Naime prije tjedan dana počela je pokazivati sve znakove tjeranja uključujući i kapanje krvi. Odveli smo je veterinarki koja ju je sterilizirala i rekla da nebi smjela biti u fazi tjeranja, pregledala je i rekla da je sve ostalo u redu. Jučer je bila vani u dvorištu i mojom nepažnjom došao je susjedov pas i sparili su se, naime mene zanima da li je moguće da iako je sterilizirana sad ostane skotna.hvala. Danijela

O:  O tjeranju i parenju pisale su kolege u tekstovima Trajanje tjeranja kuje i rizik od neželjenog parenja, Neželjeno parenje kujice i mogućnost graviditeta /Spolni ciklus kuja. Iscjedak iz spolnog organa može ukazivati na neke od bolesti mokraćnog ili spolnog sustava stoga je za dijagnozu potrebno napraviti klinički pregled, izvaditi krv i napraviti pretragu urina, rendgensku snimku i eventualno druge pretrage . Nakon što mužjak zaskoči ženku, u donjem dijelu penisa kod psa tokom erekcije nabreknu dvije kugle koje na neki način učvrste penis u vagini kako ne bi došlo do prekida parenja. Na taj način se priroda pobrinula da sjeme ostane u rodnici i da ne sklizne van.
Tada dolazi do okretanja mužjaka pri čemu penis ostaje u vagini i okrene se za 180 stupnjeva. Mužjak prekorači preko ramena ženke sa svojim prednjim nogama okrene se tako da ostanu okrenuti guza prema guzi i ostanu spojeni sa spolovilima izgleda kao da su se zalijepili.Ovo je sasvim normalan tok parenja.Stoga ako ste ih "zatekli " u opisanom stanju,onda je parenje izvršeno.  Sami jajnici kod kuja mogu biti ektopični ili "sitno rasuti" u masnom tkivu te ako se kirurški odstrane samo jajnici (uz ostavljanje maternice), ovaj mali komadić jajnika može inducirati tjeranje i krvarenje, iako kuja ne može ostati skotna. Zaostali komadići jajnika nisu vidljivi okom te ponekad promaknu kirurgu, a također je zabilježeno i da nakon par mjeseci atrofiraju (nestanu) kao i posljedično krvarenje. U Vašem slučaju teško je odrediti trenutno stanje ,očito je da su se aktivirali hormoni i da je tjeranje potaknuto. U pravilu nebi trebao biti povoljan hormonalni balans za održanje bređosti.

OZNAKE: