zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam štence labradora, zove se Uly, star je 5 mjeseci. Neki dan sam ga šetao i napao ga je pas stariji od njega 2 godine, ali nije labrador bio nego neki manji crni i sada ništa nije kao prije. Kada sam ga mazio, igrao se i grickao me i kada bih mu bacio loptu trčao bi za njom i režao. Više ništa ne radi nije više kao prije jer mi možete pomoći?
Bojan


O: Napad psa na štene svakako se može smatrati znatnim stresom. Osim što je štene doživjelo fizički stres, doživjelo je i psihički što je svakako ostavilo posljedice po njegovo opće stanje.

Prije svega bih Vam preporučila da ljubimca odvedete u veterinarsku ambulantu kako bi se pregledom utvrdilo ne postoji li kakvih fizičkih oštećenja nastalih prilikom napada, a kako bi se iste mogle na vrijeme dijagnosticirati te poduzeti odgovarajuća terapija u svrhu sprječavanja komplikacija.

Što se tiče psihičkog stresa ili šoka koji ljubimci prožive tijekom ovakvih nezgoda, nije moguće vremenski precizirati kada se oslobađaju nelagodnog osjećaja. Važno je pružiti ljubimcu dovoljno pažnje, toplih riječi i ljubavi kako bi mu se što prije povratio osjećaj sigurnosti i ugode. U ubrzanju procesa oporavka Vašeg ljubimca možete se poslužiti i jedinstvenim dodatkom prehrani: Bachovim kapima, cvjetne mješavine Prva pomoć. Preparat je u obliku granula koje se ovisno o veličini psa dnevno doziraju u količini od 5-10 komada u hrani ili vodi, a specifična mješavina biljaka pomaže upravo u prevladavanju stresa koje životinje dožive u slučajevima iznenadne boli, stresa odnosno nesreća.

OZNAKE: