Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me da li je normalno za štene labradora staro 2,5 mj da svaki dan štuca po par puta? Roberta

O: Štucanje ili singultus je ponavljana kontrakcija ošita koja nije pod utjecajem volje, a praćena je zatvaranjem glasnica što dovodi do nastanka karakterističnog zvuka.

Štucanje nastaje uslijed podražaja živaca ili moždanih centara koji kontroliraju dišnu muskulaturu, poglavito ošit.

Štucavica ne predstavlja normalno stanje (ali nije po život opasno stanje), a može se javiti kao posljedica brzog gutanja hrane, prevruće hrane, upale pluća, poremećaja jednjaka i želuca, upale gušterače, kod poremećaja jetre i žučnog sustava, kao posljedica invazije crijevnim nametnicima...

Velikom broju štucanja se može utvrditi uzrok, dok ogromna većina štucanja prođe, a da se uzrok nikada ne uspije utvrditi.

Svakako bih Vam preporučila, ako to već nije učinjeno, da obavite čišćenje Vašeg psića od crijevnih nametnika (Banminth pasta, Verpanyl tablete, Pratel tablete, Prazinon tablete, Drontal Puppy suspenzija, Drontal tablete) te po potrebi ponovite to isto 14 dana nakon prethodnog čišćenja, a ako se niti nakon toga štucavica Vašeg psa ne smiri, posjetite svog veterinara kako bi obavio opći klinički pregled psa i eventualno utvrdio razlog štucavice.

OZNAKE: