sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Neki dan smo kupili beagla starog malo više od 2 mjeseca i bivši vlasnici su rekli da je čišćen od glista, ali nije cjepljen. Odmah smo je vodili kod veterinara na cijepljenje protiv zaraznih bolesti . Idućih dana smo primjetili kako često štuca i to ne samo nakon jela, s obzirom na to da nekada zna hlapljivo jesti, nego i tokom dana. Zanima me trebamo li jueopet čistiti od glista i mislite li da štucanje dolazi od toga? Nemogu se pouzdati u to da su vlasnici bili iskreni u vezi čišćenja od nametnika. Također me zanima, ako ima gliste, ima li to utjecaja na cijepivo koje je primila protiv zaraznih bolesti, s obzirom na to da znam da prije nego dobiju cjepivo moraju biti očišćeni. Također me tu zabrinjava to što je ona prvo kujino leglo, gdje su invazije glista najjače. Unaprijed hvala na odgovoru i lijep pozdrav!
Andrea

O: Štucanje ili singultus  se vrlo često javlja kod štenaca. Nastaje kao posljedica  nevoljne kontrakcije  ošita (dijafragme) do kojih dolazi zbog podražaja živaca koji kontroliraju respiratornu muskulaturu.

Pojava štucanja povezuje se sa halapljivim uzimanjem hrane, pri čemu štene guta i dosta zraka. Osim toga, progutana hrana nije dovoljno sažvakana, pa se u želucu može pronaći mješavina veća  količine neprožvakane hrane i zraka. Kao posljedica zaostajanja hrane i nakupljanja plinova dolazi do rastezanja i povećanja želuca, a uz to moguće je i štucanje ili čak povraćanje.  Da bi se izbjegli ovakvi problemi štencima treba davati više manjih obroka – u dobi od 2 mjeseca štene treba imati 4 obroka na dan, a ako se hrane suhom hranom, granule treba namočiti toplom vodom.

Također, do štucanja, ali i probavnih smetnji, može doći  zbog infestacije parazitima. Smatra se da je prisutnost glista kod štenadi uobičajena pojava. Kod štenadi je najčešći transplacentarni prijenos parazita sa majke na mladunčad. Zbog toga štenad treba tretirati protiv crijevnih nametnika, a to se najranije može učiniti već 2 tjedna nakon poroda. Tretman treba ponavljati svaka 2 do 3 tjedna do navršena tri mjeseca starosti. Kod odraslih životinja se preporuča provoditi dehelmintizaciju svaka 3 do 4 mjeseca.

Za tretiranje štenadi  je praktična oralna suspenzija Drontal Puppy ili Banminth pasta. Koji će se preparat koristiti, izbor je vlasnika i veterinara. Navedeni preparati su dostupni u veterinarskim ljekarnama Pet centra, a treba napomenuti da se Banminth pasta izdaje na veterinarski recept. Za dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u ljekarnama Pet centra.

OZNAKE: