natasa loncar

Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molila bih vas komentar odnosno savjet. Imam psa, boxericu, staru 7 god. Problem je počeo prije godinu dana, kada je ona počela šepati na lijevu stražnju nogu, to se dešavalo u navratima, 2 dana šepa pa prestane pa par mjeseci ne šepa pa opet sve ispočetka. Da bi sada šepala najdulje do sada, otprilike tjedan dana, kada ide po stepenicama "kucka" joj koljeno. Otišli smo dr-u, kaže da bi dijagnoza bila dislokacija patele.  Prvo, grozna mi je i sama pomisao da bi išla na operaciju (s obzirom na to da znam da su ovi svi sa tupim njuškama rizični za anesteziju). Drugo, vjerujem da bi operacija bi koštala par tisuća kn? Treće, čime da joj pomognem i olakšam? Postoji li kakva alternativa? Glukozamin? Kojekakvi preparati za hrskavicu i zglobove? Akupunktura? Ona je inače dobro, vesela je, normalno jede, nema temperaturu.

Hvala, Željka

O: Ozbiljnost i učestalost šepanja kod dislokacije patele ovisit će o stupnju luksacije. O tome ovisi i odabir liječenja, dakle - kirurška ili konzervativna metoda kojom se rješava ovaj problem.

Kod 1. stupnja koljenski zglob je sasvim normalan, a do luksacije patele doći će samo kada je koljeni zglob ispružen i kada pritisnemo patelu prstom. Vrlo često nema nikakvih kliničkih znakova bolesti. U ovom stupnju bolesti ne preporučuje se kirurški zahvat.

2. stupanj: u ovom slučaju patela obično leži na svojem mjestu, ali kada je zglob savijen dolazi do njene luksacije i ona ostaje luksirana dok ju pritiskom ruke ili stavljanjem zgloba u ispruženi položaj ne vratimo natrag na mjesto. Bolesni psi povremeno šepaju, poskakuju, držeći bolesnu nogicu u zraku. Ponekad se sama patela vrati natrag prilikom istegnuća noge i šepanje prestaje. U ovom stupnju već dolazi do degenerativnih promjena na strukturama koljena . Ako je šepanje često, preporuča se operativni zahvat.

3. stupanj: u ovom slučaju patela je luksirana većinu vremena, ali se može vratiti na mjesto postavljanjem noge u ispruženi položaj.

U 4. stupnju patela je stalno luksirana i ne može se vratitit natrag na mjesto. Ovo je rijedak slučaj ,ali ako je tako jaka luksacija prisutna kod mladog psa treba je kirurški sanirati što prije kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja zgloba.

Kod 1. i 2. stupnja terapija nekada nije potrebna ako pas nema simptoma. Osim kirurške terapije kod ova dva stupnja mogu se davati analgetici i odredi se mirovanje. Fizikalnom terapijom može se pokušati ojačati bedrena muskulatura koja će tada preuzeti funkciju koljenog zgloba i umanjiti probleme nastale luksacijom. Što se tiče preparata za poboljšanje funkcije zglobova u našoj ponudi dostupan je niz preparata. Caniviton je npr. dopunsko sredstvo hrani sa visokim sadržajem glikozaminoglikana koncipirano za dugotrajno davanje psima svih starosnih kategorija. Djeluje tako da regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim te na taj način olakšava nesmetano odvijanje kretanja. Naravno, postoje i drugi preparati pa ukoliko se odlučite za taj način potporne terapije slobodno dođite u naš dućan i obratite se veterinarima koji Vam stoje na usluzi za detaljnije informacije o ovim proizvodima.

Ponekad rezultati budu dobri i bez operacije, ali pod uvjetom da se stupanj luksacije ne pogoršava. Dakle, s obzirom na sve navedeno, primarno bi bilo odrediti stupanj luksacije kod Vaše ljubimice, a zatim pristupiti terapiji.

OZNAKE: