Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zlatnog retrivera koji je star 3 godine i ima izraslinu na repu pa me zanima da li to može bit nešto opasno ili je to nešto sasvim bezopasno? Da li ima  suh nos veze sa zdravljem psa? Moj retriver ima stalno suh nos, dok moj drugi pas, rotvajler, ima stalno vlažan nos. Ima li to veze možda sa pasminom ili sa činjenicom da je retriver lovački pas ili je posrijedi sasvim drugo objašnjenje.
Unaprijed hvala, Klara

O: Vlaga se proizvodi u lateralnim nosnim žlijezdama, a smatra se da je vlažna njuška kod životinje simptom dobrog zdravlja.

U svakom slučaju, pasja njuška može biti mokra i hladna u jednom trenutku, a u drugom topla i suha, što je sasvim normalno.

Promjene u teksturi (krastice, ljuštenje) i boji (gubitak pigmenta) trebao bi pregledati veterinar.

Kod dugotrajne suhoće, ragade (raspucano nosno zrcalo), depigmentacije, krasta, šuge ili otvorene rane trebalo bi što prije početi s terapijom.

Bolesna životinja, uz vrući i suhi nos, ima i druge simptome, kao što su primjerice latergija, smanjeni apetiti ili potpuni gubitak apetita, povraćanje, proljev.

Ako nisu prisutni drugi simptomi, moguće je da se radi o dermatološkom problemu, kao što je npr. alergija i osjetljivost na plastiku kod životinja koje se hrane iz plastičnih posuda. U tom slučaju, upotreba posuda od nehrđajućeg čelika trebala bi ukloniti problem.

Psi su također skloni opeklinama od sunca, pogotovo psi svijetlog krzna.

Ljubimac koji boravi u grijanim prostorijama, također može imati suhu njušku, kao i psi koji su preboljeli neke od virusnih zaraznih bolesti, trajno mogu imati suhi nos.

O izraslinama u pasa pisao je detaljno kolega Dragan Vešović, dr.vet.med.  ovdje.

OZNAKE: