Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Možete li mi, molim vas, reći koja je uglavnom razlika između dehidrirane i konzervirane hrane (osim u postostku vode) i može li se pas hraniti samo konzerviranom hranom (visokokvalitetnom)? Unaprijed hvala!

O: Prosječan sadržaj hranjivih tvari (u analitičkim tablicama izražen kao % suhe tvari) suhe hrane i one u konzervi neznatno se razlikuje.

Stoga oba oblika predstavljaju potpune, izbalansirane obroke koje psu možete ponuditi same ili u različitim kombinacijama.

Pri tome je važno obratiti pozornost na upute o hranjenju koje su istaknute na svakom proizvodu. U tablicama su navedene prosječne količine hrane za psa određene dobi i težine, a zadovoljavaju dnevne potrebe organizma ako životinju hranite samo tom hranom.

Prehrana pasa isključivo mekom hranom stvara preduvjete za nastanak plaka na zubima i formiranja zubnog kamenca. Stoga bi bilo bolje ponuditi životinji i suhu superpremium hranu koja sprečava pojavu ovih problema. Psu možete 2-3 puta tjedno oprati zube posebnim četkicama uz upotrebu paste za zube namjenjene psima. Kao preventiva će dobro poslužiti i različiti "raskovi" kojima psi žvačući čiste meke naslage na zubima, a ujedno jačaju desni.

Navikavanje pasa da jedu suhu hranu ima i praktično značenje. Suha hrana ima bolju održivost, pa u slučajevima kada je potrebno psu ostaviti hranu u zdjelici kroz više sati ne dolazi do njenog kvarenja.  



OZNAKE: