Povratak

Suhi kašalj kod starijih pasa / Noćni kašalj kao simptom srčane bolesti i (ili) kolapsom traheje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb


P:
Imam crnog labradora starog 14 godina. U zadnje vrijeme mu baš i nije dobro jako kašlje kao da se guši dok kašlje, a nema šta za iskašljati. Do prije par tjedana taj kašalj je bio povremen, no sada je počeo konstantno kašljati i muči se. Pitala sam veterinara kako da to izlječimo no oni kažu da je već dosta star i da je to zbog starosti isto tako kažu da nije sve dok ima volju da jede da ga ne uspavljujem. Ja vidim da on još uvijek ima volju za životom iako je već dostastar ali ne znam šta da poduzmem u vezi tog kašlja. Hvala. Erna

O: Kašalj je važan zaštitni reflex organa za disanje, a kao simptom može biti pokazatelj različiti oboljenja kod vašeg kućnog ljubimca. Kašalj je složeni refleks  koji počinje nadražajem  specifičnih zona (tusigene zone) a sa ciljem da eksplozivno izbaci alveoralni zrak iz  pluća a time i  razne iritirajuće čestice, sluz, produkti upale  iz  disajnih puteva. Kašalj se može javiti kao simptom problema organa za disanje odnosno infekcije grla, dušnika, bronhija, pluća  ili  također može biti simptom kardioloških problema tj.sekundarni kao poremećaj funkcije srca. Kašalj može biti provociran gutanjem i inhalacijom nečega što iritira  grlo.

 Potrebno je razlikovati kašljanje od kihanja, jer ovi slični znaci mogu da se jave kod rinitisa (upale sluznice nosa), sinuzitisa (upale sinusa) i regurgitacije. Kod kihanja  se javlja snažna protok zraka  bez otvaranja usta,dok kod kašlja su usta obično otvorena.
Postoji jak, eksplozivan i suh kašalj  koji se javlja  kod iritacije  ždrijela, grkljana, zatim kod  virusnih infekcija (zarazni kašalj, štenećak..) i obično je bolan. Vlažan ili produktivan kašalj gdje je prisutan sluzavim  sekretom u iskašljanom  sadržaju se javlja kod alegrija ,upale pluća, plućnog  edema. Kašalj  koji se javlja tokom jela može da ukaže na eventulani problem sa jednjakom ili opstrukcijom gornjih dišajnih puteva. Mek i povremen kašalj je obično rezultat plućnih  bolesti ili slabosti srca koje su popračene  i drugim simptomima kao što su pospanost psa,smanjena radna sposobnost,brzo zamaranje. Često se javlja u velikih pasmina pasa  u starijoj dobi.

Noćno kašljanje često je udruženo sa slabošću srca i kolapsom traheje. Kašalj koji  se javlja pri viježbanju i uzbudjenju životinje  obično je vezan za iritaciju  i upalu  grkljana,dušnika i bronhija. Ponekad se dešava da kašalj bude uporan i dugotrajan što čini životinju uznemirenom, neraspoloženom  i dovodi do iscrpljenosti. Moguće je  i širenje infekcije  zračnim putem  koje se obično dešava  pri kontaktu (u šetnji, medjusobnom njuškanju, igri...)

Nešto o toj temi pisala je kolegica u naslovu Suhi kašalj – bolest srca ili upala.  Kašalj u starijim godinama može biti posljedica i kronične opstruktivne bolesti pluća ili kronične bolesti srčanih zalistaka zatim upale disajnih puteva ,tumora,alergije, paraziti . Stoga je neophodno da kašalj kao znak  kod vašeg ljubimca ozbiljno shvatite i odvedete ga kod veterinara koji će utvrditi pravi razlog i dijagnozu,a zatim prepisati adekvatnu terapiju. Preporučujem potražiti drugo mišljenje druge ambulante i napraviti rengenski nalaz.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr