jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Pišem Vam u vezi problema koji naš kućni ljubimac (francuski buldog) ima s nosom. Naime, nos mu je izrazito suh te sam primjetio da se pomalo na vrhu, takoreći, guli. Odnosno da je krastav. Tražeći odgovor na ovaj problem preko interneta vidio sam da se nudi dosta proizvoda za 'nose care', tj. raznorazne kreme, masti i sl. Zanima me da li u Vašem asortimanu postoji neki proizvod sličan ili poput spomenutog.
Srdačno Vas pozdravljam, Filip


O: Suhoća njuške kao izdvojeni simptom ne mora biti znak bolesnog stanja, kao niti vlažnost odraz zdravlja Vašega ljubimca.

Suhoća njuške s popratnim simptomima ispucalosti kože uz promjenjeno opće stanje (apatičnost, promjena apetita, povišena tjelesna temperatura, poremećena probava) može ukazivati na pojedine infektivne bolesti, što kod Vas, nadam se, nije slučaj.

Pojačana suhoća nosa može se javiti kod povećanih temperatura u okružju u kojem pas boravi (stan, kuća), raznih alergijskih stanja, a neki autori navode korištenje plastičnih zdjelica prilikom hranjenja ljubimca kao uzrok velikog postotka pasa koji imaju neki oblik alergijske reakcije na plastiku. Treba spomenuti i razna stanja dehidracije.

U ponudi Pet centra za sada nisu dostupni proizvodi specifično namijenjeni za njegu kože nosa (proizvodi tipa "nose care"), već samo preparati za zaštitu kože mekuši – Orme naturalis (Lenitive Ointment) i Paw Protection Lotion, koji se upotrebljavaju za zaštitu mekuši od nepovoljnih utjecaja isušivanja, kod kojih proizvođač nije naznačio da se mogu nanositi na nos.

Svakako Vam savjetujem da posjetite Vašeg veterinara kako bi pokušao ustvrditi uzrok promjena na nosu i adekvatno ih liječiti.

Dodatne informacije o ovoj temi možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr.med.vet., naslovljenom Ispucala površina nosa psa.

OZNAKE: