dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kuju basset hounda, stara je oko 3 i pol godine i trenutno joj je menstruacija pri kraju, primjetim svega par kapi, ali prilikom vršenja velike nužde ponekad se pojavi sukrvica. Izmet je ok, nema nikakvih glista niti je tvrdo niti je proljev, ali je mekše. Je li to normalno dok ženka ima tjeranje? Radi se o tome da sam je ja udomila prije možda tjedan dana te ne poznam životno-fiziološku situaciju od prije kod ove prekrasne kuce. Isto tako, imala je zadnji okot prije ove menstruacije, dakle to bi moglo biti prije nekih 4-6 mjeseci, te su joj grudi dosta ''viseće'', rečeno mi je da je to sve ok jer je provjereno da nema mlijeka u njima i da ne može doći do nekog zapaljenja i da će se to s vremenom povući. Ljubazno Vas molim da mi pomognete te odgovorite na moja pitanja, kako bi mogla pomoći ovoj dragoj kuci, u slučaju da ima nekih poteškoća. Ona uredno jede i pije dosta vode, vesela je i sasvim ok izgleda i djeluje kao normalan i zdrav pas, i njuškica je normalno vlažna bez temperature. Unaprijed se zahvaljujem od srca! Lijepi pozdrav, Dijana

O: Pojam "tjeranje" objedinjuje dvije faze unutar spolnog ciklusa kuje: proestrus i estrus.

Te dvije faze su vremenski najkraće, no lako ih je uočiti i vrlo su važne za svakog vlasnika, bez obzira da li planira pripust ili kuju želi zaštititi od neželjene trudnoće.

Prosječno vrijeme trajanja proestrusa je 9 dana, no kreće se unutar intervala 2 - 27 dana. Početkom proestrusa, a ujedno i perioda "tjeranja", podrazumijeva se otečenje stidnice i pojava krvavog iscjetka. U ovoj fazi kuja privlači mužjake, ali ne dopušta parenje.

Slijedi estrus koji ćemo lako prepoznati po promjeni boje iscjetka iz izrazito crvene u blijedo crvenkastu i omekšanjem stidnih usana. Nažalost, ukoliko želimo biti sigurni da je kuja ušla u estrus, promjena boje iscjetka neće uvijek biti pouzdani pokazatelj, s obzirom na to da se krvavi iscjedak kod određenog broja kuja može zadržati i kroz cijeli period estrusa. Drugi pokazatelj da je kuja u estrusu je dopuštanje parenja, odnosno kuja dozvoljava naskakivanje mužjaka.
 
Više o pojedinim fazama spolnog ciklusa možete saznati u mojem ranijem odgovoru Spolni ciklus u kuja.

Tijekom samog perioda "tjeranja" i prisustva krvavog iscjetka, nerijetko se mijenja i boja same mokraće. Naime, kako se izvodni kanal uretre ulijeva u vaginu moguće je da mokraća pri izlasku iz uro-genitalnog trakta sa sobom "nosi" i iscjedak pristigao iz reproduktivnog organa.
 
Međutim, kako sukrvica može upućivati i na mnogobrojnu drugu problematiku (upala mokraćna mjehura, pijesak u mokraći, ozljede urogenitalna sustava,...), smatram da bi bilo zgodno da za početak posjetite svojeg veterinara. Isti će pregledati ljubimca te utvrditi kao i odgovoriti Vam ima li uopće razloga za brigu.
 
Također, veterinar će biti u mogućnosti pregledati i samu mliječnu žlijezdu. Naime, poznato je da se mliječna žlijezda po samom okotu poveća i tijekom samog perioda laktacije ostaje povećana - zbog povećanih potreba za opskrbom štenaca mlijekom. Po završetku perioda laktacije, postupno mliječna žlijezda se "smanjuje", ali više nikad neće doći do one veličine koju je imala prije prvog okota. Stoga, neznatna povećanja mliječne žlijezde kao i njihovih sastavnih dijelova bez produkcije mlijeka ili upalnih promjena može se smatrati normalnim. Iz tog razloga, kao i iz razloga što je Vaš veterinar i pregledao ljubimca, moram se s istim složiti.

OZNAKE: