zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kuju maltezera koja je skotna 45 dana. Jutros je dobila iznenadni napad kašlja te sam je odvela kod veterinara, koji je konstatovao da ima "Zarazni kašalj" i predložio prekid skotnosti jer po njemu zarazni kašalj znači sigurnu smrt za štence. Da li postoji neki način da štenci prežive ili je najbolje, kao što moj veterinar kaže, da prekinemo skotnost? Da li bi prekid skotnosti mogao da bude opasan po kuju i kako se vrši?
Hvala unapred. Jovana

O: Pretpostavljam da je Vaš veterinar mislio na bolest poznatu i pod nazivom "kašalj čopora" ili "kennel cough". Adenovirusna infekcija pasa ili kašalj čopora (kennel cough) ili traheobronhitis je izrazito kontagiozna zarazna bolest pasa koja može poprimiti oblik zatvorene epizootije, a uzrokuje je najčešće pseći adenovirus serotip 2, koji je vrlo sličan uzročniku zaraznog hepatitisa psa koji je tipiziran kao pseći adenovirus serotip 1. Naime, bolest je multikauzalne etiologije, te se kao uzročnici navode pseći koronavirusi, pseći adenovirusi, pseći parainfluenza virus, uzročnik štenećaka ili bakterija Bordetella bronchiseptica.

Bolest je dobila naziv po činjenici da se jako brzo širi između pasa, kao što je i slučaj s čoporom. Također, bolest se često pojavljuje u gradovima, i to u parkovima gdje dolazi do kontakta mnogih ljubimaca. Šmrcanjem i kašljanjem bolesnih životinja, uzročnik se širi. Širenje uzročnika moguće je i direktnim kontaktom, odnosno, preko kontaminiranih površina. Inkubacija traje od 3-5 dana.

Simptomi bolesti su suhi kašalj, lagano povišena temperatura, neznatna inapetencija, upala i edem grkljana, ždrijela i dušnika. Neki psi mogu imati upalu pluća i konjuktivitis. Takvi simptomi mogu trajati 10-20 dana te se ponavljati pri različitim stresnim situacijama.

S obzirom na multikauzalnu prirodu ove bolesti i uz snažan imunitet te činjenicu kako bolest, ukoliko ne dođe do komplikacija stanja, prolazi kroz 10-tak dana, u pojedinim slučajevima i sa kujom i sa štencima je sve u redu. No, zabrinutost postoji ukoliko je infekcija uzrokovana herpes virusom što može biti kobno za štence. Isto tako, iako nerijetko štenci budu izloženi zaraznom kašlju tek nakon rođenja, spadaju u rizičnu skupinu za oboljenje jer su oslabljenog imunosnog statusa. Iz razloga što isto vrijedi i za skotne kuje, za očekivati je teži oporavak od bolesti i unatoč poduzetoj terapiji na vrijeme.

Općenito se smatra kako bilo koja teža bolest može biti fatalna za gravidnost. No, možda ćete o rizicima morati još podrobnije raspraviti sa Vašim veterinarom. Naime, u veterinarskoj ambulanti se mogu provesti dodatne mikrobiološke pretrage na uzročinke zaraznog kašlja te na osnovu nalaza procijeniti što je najbolje učiniti u svrhu osiguravanja optimalnog zdravlja kuje i/ili štenaca te donijeti ispravu odluku.

Više o metodama prekida skotnosti u kuja možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Sonje Vojnović, dr.med.vet., na stranici Pet centra pod naslovom Neželjeno parenje i mogućnost skotnosti / Prekid graviditeta kod kuja.

OZNAKE: