Povratak

Superpremium hrana za štence: važnost kvalitetne prehrane štenca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam štene francuskog buldoga staro 4 mjeseca. Trenutno ga hranim Royal Canin Mini Junior hranom, koja se pokazala izuzetno dobrom, no međutim je i poprilično skupa. Stoga me zanima da li postoji neka hrana koja je malo povoljnija, ali i dobra i kvalitetna koju bi mu mogla davati umjesto RC Mini Juniora a da mu ipak ne uskratim sve potrebne sastojke za njegov daljnji rast i razvoj. Hvala! Suzana

O:
Općenito je štenad preporučljivo hraniti lakoprobavljivim hranama superpremium kvalitete. Pravilna i uravnotežena prehrana ima veliku ulogu u optimalnom rastu i razvoju te održavanju zdravlja. Superpremium hrane su izbalansirane, proizvedene od pomno biranih sastojaka, te kao takve u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe pasa za hranjivim tvarima. U ponudi Pet centar trgovina, osim spomenute Royal Canin hrane, u istoj razini kvalitete nalaze se i: Brit Care Puppy, Purina Pro Plan Puppy Mini ili Puppy Mini Sensitive, Hills Puppy Mini te Eukanuba Puppy Small Breed. Najpovoljniju cijenu od navedenih ima Brit Care Puppy hrana. Moram napomenuti kako vrlo dobar i kvalitetan sirovinski sastav nude i premium proizvođači hrana (Alleva, Purina Dog Chow, Belcando, K-9).

Više o premium hranama možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Ljiljane Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. na: Prehrana premium hranama

Sve navedene hrane predstavljaju kvalitetan odabir za Vašeg ljubimca, no koja hrana njegovom metabolizmu najbolje odgovara morat ćete sami vidjeti s vremenom.
Najbolji način prehrane pasa vjerojatno ima najviše mišljenja pa tako i dilema, kako među uzgajivačima, vlasnicima pasa, tako i među znanstvenicima i veterinarima praktičarima. Imajte na umu kako je iznimno bitno u ljubimca pratiti, osim same palatabilnosti, i probavljanje hrane, bez obzira radilo se samo o gotovoj hrani, kombinaciji prehrane ili kuhanim obrocima. Stolica bi trebala biti uvijek ujednačene čvrste konzistencije, količinski ne bi trebala biti veća nego je to količina konzumirane hrane. Isto tako, kujica ne bi trebala imati čujne peristaltičke pokrete od hrane, a tijekom perioda oko 4-6 tjedana dlaka bi trebala ostati sjajna, a koža čvrsta i elastična. Naime, koža i dlačni pokrivač "ogledalo" su zdravlja. Također, prilikom odabira hrane morate, naravno, voditi računa i o dostupnosti na policama trgovina jer se čestim mijenjanjem proizvođača i tipa hrane nerijetko probava vrlo teško ili pak nikako ne stabilizira. I, naravno, promjena hrane mora biti postepena.
No, svakako Vam preporučujem da hranu ili način hranjenja ne mijenjate, dokle god je ljubimac dobro prihvaća, a ima urednu stolicu, sjajnu dlaku i sve ostale karakteristike zdravog i sretnog psa.
Za dodatan savjet o odabiru povoljnije hrane slobodno se obratite veterinarima Pet centra pri dolasku u neku od naših trgovina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr