Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pekinezera starog 9 godina. U posljednjih par dana primjetila sam da se često češe oko oka, ispod kojega sam jučer primjetila ranice od češanja. Desno oko mu poprilično suzi, u kutu je malo mutno, a u kutu oka se zna stvoriti zelena sluz. Pošto mu oko suzi, nabor oko nosića mu se također upalio. Ispirala sam oko kamilicom i mazala ranu s bepanten masti. Mislili smo se javiti našem veterinaru, ali nas ipak zanima što bi to moglo biti. Unaprijed hvala, Petra

O: Zeleni iscjedak uglavnom ukazuje na bakterijsku infekciju (bakterijski konjuktivitis), koju je potrebno liječiti.

Konjuktivitis ili upala očne spojnice je vrlo česta očna bolest i, s obzirom na težinu, varira od blage upale sa suzenjem, do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva.

Konjuktiva (očna spojnica) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu.

Najčešći uzrok konjuktivitisa su razni vanjski čimbenici koji nepovoljno utječu na oko. Oni mogu biti fizikalni (toplina, propuh), kemijski (kiseline, lužine), bakterijski, virusni, alergijski i ostali. Stoga se razlikuju virusni, bakterijski, gonokokni, alergijski te kemijski konjuktivitis.

Bakterije koje najčešće uzrokuju konjuktivitis su stafilokoki, pneumokoki i streptokoki. Simptomi bakterijskog konjuktivitisa uključuju bolove u oku, otok, crvenilo i iscjedak iz oka obično žuto-zelene boje. Ovaj iscjedak se obično nakuplja tijekom noći, tako da je psu ujutro teško otvoriti oči zbog osušenog iscjetka. Liječi se antibiotskim kapima i mastima za oči. Davanje antibiotika ne smije biti predugo jer može produžiti iritaciju spojnice te pogodovati razvoju kroničnog konjuktivitisa.

Kako na hrvatskom tržištu nema registiranog lijeka za liječenje lokalnih upala očiju u kućnih ljubimaca, upotrebljavaju se oni iz humane medicine. No, bitno je naglasiti kako je zaista široka paleta takvih lijekova te je svaki za svoju indikaciju.

Da bi se točno utvrdio uzrok promjena na oku Vašega ljubimca, da li je bolest oka primarno nastala ili sekundarno kao posljedica drugih infektivinih oboljenja, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara. Na temelju promjene na oku, boji i konzistenciji iscjetka te eventualno brisa ili prisutstva stanica u iscjetku, veterinar će postaviti dijagnozu te započeti s adekvatnom terapijom.

OZNAKE: